Program


Wolf Péter: Wolf-temperiertes Klavier - Balog József zongorakoncertje / CAFe 2018

Wolf Péter: Wolf-temperiertes Klavier - Balog József zongorakoncertje / CAFe 2018

Régóta vártuk, hogy megint összejöjjön, s tavaly végre sikerült... Grencsó, a hazai jazz ezerarcú, örökmozgó, örökifjú és örök kereső figurája hosszabb idő után ismét találkozott és együtt zenélt-alkotott afro-amerikai lelki testvérével, a szaxofonos, költő Lewis Jordannal.

Aktuális előadásokKettejük ismeretsége 2003-ra nyúlik vissza, s közös munkájukat a BMC Recordsnál megjelent két sikeres lemez is dokumentálja, a 2009-es Homespun in Black and White (Szőttes fekete-fehérben) és a 2011-es Local Time.

A tavalyi koncert teltházas közönsége zajos tetszéssel ünnepelte az újra-találkozást, s természetesen szóba került a folytatás kérdése is, amire – szinte napra pontosan egy évvel később – ezúttal kerül sor. S nem is akárhogy: a tavalyi kvintett felálláshoz Grencsó másik régi kreatív társa, a vajdasági származású, Franciaországban élő kitűnő zongorista és zeneszerző, Kovács Tickmayer István is csatlakozik.

„Számomra (Grencsó) István azzal a szellemiséggel közelíti meg a zenét, amely engem leginkább foglalkoztat. A ‘szabad zenét’ ugyanúgy értelmezi, ahogy az bennem is rezonál: van benne szenvedély, energia és szívből jön. Szerzeményei és kifejezési szabadsága együtt vezetnek el egy kompromisszummentes és érzékeny élményhez.” – írta az első lemez kísérőfüzetében Lewis Jordan Grencsóról, s aligha fogalmazhatott volna találóbban úgy zenésztársáról, mint a kettejük találkozásából született szerzeményekről. A két erőteljes szólista egyéniség imént hivatkozott zenei szabadságához elengedhetetlen az a kölcsönhatás, ami a két bőgős és a dobos alkotta atombiztos ritmusszekcióval való folyamatos interakciójuk révén jön létre. Tickmayer csatlakozása a kvintetthez pedig – elragadó zongorajátéka és improvizációi mellett – tovább szélesíti a kompozíciók, struktúrák és a hangzás lehetőségeit, melyet a koncertet megelőző több napos próbák során csiszolnak tökléletesre a csapat tagjai.

 

KÖZREMŰKÖDIK:

Grencsó István - fúvós hangszerek

Lewis Jordan - altszaxofon, versek

Kovács Tickmayer István - zongora, billentyűs hangszerek

Benkő Róbert - nagybőgő

Hock Ernő - nagybőgő, basszusgitár

Sárvári Kovács Zsolt - dob

 

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni! Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható. Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni. Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani! Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon

+36 1 216 7894

 

Ajánló


Álmos Gergely, napjaink egyik legaktívabb, szüntelenül új utakat kereső producere legfrissebb audiovizuális élményét…

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat