Program


Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva la Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre
A Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett rendhagyó koncertje március 28-án

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 28. csütörtök, 19:30

Előtérbe lép a brácsa! Nem is egy, hanem egyszerre négy! Egy brácsakvartett!
Premier ez Magyarországon, legalábbis tudomásunk szerint ez az első ilyen vállalkozás. Az előadók mindannyian a Magyar Rádiózenekar brácsaszólamának tagjai. Összeszokott csapat. Örömmel állnak a közönség elé, hogy bemutassák nagyszerű hangszerük igazi képességeit.

A brácsa (más néven mélyhegedű, viola) hangterjedelme a látványosan magas és mély regiszterek közt helyezkedik el. Mintha elveszne a zenekari vonósok sűrűjében, de nélküle egyik zenemű sem teljes. Ideje hát, hogy végre kilépjen a zenekarból, önállóan is bemutatkozzon, és elkalauzoljon bennünket a zenei világ különböző állomásaira. Így született meg a brácsakvartett gondolata, és vele együtt ez a koncert.

Négy mélyhegedű bársonyos "mezzoszoprán” hangján csendülnek fel a darabok.  Kifejezetten brácsára írt művek és remek átiratok, a barokktól egészen a kortárs művekig. Az est során megidézett zeneszerzők közt megtalálhatók a zeneirodalom olyan nagyjai, mint Telemann, akinek a szólóbrácsára és zenekarra írt concertójából csak a zenekari kíséretet kellet átírni, a szóló eredeti formájában maradt. Szintén eredetiben szólalnak meg Christian Lowry és York Bowen brácsanégyesei is, hiszen e két nagyszerű művész ezekkel is fel akarta hívni a figyelmet a hangszerre. Bartók hegedűduóiból is elhangzik három a koncert végén, természetesen átiratban, amelyet a világhírű William Primrose brácsaművész készített.

Műsoron:

J. S. Bach: Ciaccona - a No. 2. d-moll szólóhegedűre írt partitából, átirat négy brácsára
J. S. Bach: 147. kantáta (Jézus nékem drága kincsem), átirat
G. F. Telemann: G-dúr concerto öt brácsára (közreműködik Fajd Gergő)
G. F. Händel: Messiás, Halleluja-kórus, átirat
P. I. Csajkovszkij: Diótörő – Arab tánc, Orosz tánc
K.F.W. Fitzenhagen: Adagio
J. Massenet: Elégia
G. Fauré: Álom után
E. Satie: Krampusz a dobozban
Ch. Lowry: Románc négy brácsára
Y. Bowen: Fantázia négy brácsára
Bartók Béla: Három darab a 44 hegedűduóból: Arab Tánc, Bánkódás, Szól a Duda - átirat

A kvartett tagjai:

Bíró-Érsek Lilla a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Az egyetem után Olaszországban élt és dolgozott, ahol világhírű művészek kurzusain vett részt. Tagja volt a parmai Filarmonica Toscanininak, az Orchestra Filarmonica Italiana és a Milano Classica kamarazenekarnak. 2013-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Madák Katalin a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát, majd két évig tanult Spanyolországban a világhírű Gérard Caussé brácsaművésszel. Több mesterkurzuson, versenyen vett részt, melyek segítették a szakmai fejlődését. 2016-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Fülöp Levente a jasi (Jászváros) George Enescu Zeneakadémián végzett. Több zenekarban játszott, köztük a Haydn Zenekarban, a Weiner-Szász kamarazenekarban, a Magyar Kamarazenekarban. Több zenei felvételen szerepel kamarazenészként vagy szólistaként. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Máté Győző a bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián végzett. 2008-ban közös lemeze jelent meg Szokolay Balázs zongoraművésszel. Több zenekarban játszott, állandó meghívottja külföldi zenekaroknak, tagja a luxemburgi Európai Szólistáknak. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Közreműködik Fajd Gergő és Cseh Zoltán.

Ajánlatunk


Bonnard, Pierre et Marthe francia romantikus életrajzi dráma, 122 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival - köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval - a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá.

Bernadette francia vígjáték, 92 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Ajánló


Koltai Lajos látványos filmje a világhírű magyar orvos bécsi éveiről, amikor először ért el sikereket a gyermekágyi láz elleni küzdelemben,…

Rien à perdre francia dráma, 112 perc, 2023 francia nyelven, magyar és angol felirattal

magyar vígjáték, 85 perc, 2024 magyar és héber nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija