Program


Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva la Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre
A Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett rendhagyó koncertje március 28-án

Előtérbe lép a brácsa! Nem is egy, hanem egyszerre négy! Egy brácsakvartett!
Premier ez Magyarországon, legalábbis tudomásunk szerint ez az első ilyen vállalkozás. Az előadók mindannyian a Magyar Rádiózenekar brácsaszólamának tagjai. Összeszokott csapat. Örömmel állnak a közönség elé, hogy bemutassák nagyszerű hangszerük igazi képességeit.

A brácsa (más néven mélyhegedű, viola) hangterjedelme a látványosan magas és mély regiszterek közt helyezkedik el. Mintha elveszne a zenekari vonósok sűrűjében, de nélküle egyik zenemű sem teljes. Ideje hát, hogy végre kilépjen a zenekarból, önállóan is bemutatkozzon, és elkalauzoljon bennünket a zenei világ különböző állomásaira. Így született meg a brácsakvartett gondolata, és vele együtt ez a koncert.

Négy mélyhegedű bársonyos "mezzoszoprán” hangján csendülnek fel a darabok.  Kifejezetten brácsára írt művek és remek átiratok, a barokktól egészen a kortárs művekig. Az est során megidézett zeneszerzők közt megtalálhatók a zeneirodalom olyan nagyjai, mint Telemann, akinek a szólóbrácsára és zenekarra írt concertójából csak a zenekari kíséretet kellet átírni, a szóló eredeti formájában maradt. Szintén eredetiben szólalnak meg Christian Lowry és York Bowen brácsanégyesei is, hiszen e két nagyszerű művész ezekkel is fel akarta hívni a figyelmet a hangszerre. Bartók hegedűduóiból is elhangzik három a koncert végén, természetesen átiratban, amelyet a világhírű William Primrose brácsaművész készített.

Műsoron:

J. S. Bach: Ciaccona - a No. 2. d-moll szólóhegedűre írt partitából, átirat négy brácsára
J. S. Bach: 147. kantáta (Jézus nékem drága kincsem), átirat
G. F. Telemann: G-dúr concerto öt brácsára (közreműködik Fajd Gergő)
G. F. Händel: Messiás, Halleluja-kórus, átirat
P. I. Csajkovszkij: Diótörő – Arab tánc, Orosz tánc
K.F.W. Fitzenhagen: Adagio
J. Massenet: Elégia
G. Fauré: Álom után
E. Satie: Krampusz a dobozban
Ch. Lowry: Románc négy brácsára
Y. Bowen: Fantázia négy brácsára
Bartók Béla: Három darab a 44 hegedűduóból: Arab Tánc, Bánkódás, Szól a Duda - átirat

A kvartett tagjai:

Bíró-Érsek Lilla a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Az egyetem után Olaszországban élt és dolgozott, ahol világhírű művészek kurzusain vett részt. Tagja volt a parmai Filarmonica Toscanininak, az Orchestra Filarmonica Italiana és a Milano Classica kamarazenekarnak. 2013-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Madák Katalin a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát, majd két évig tanult Spanyolországban a világhírű Gérard Caussé brácsaművésszel. Több mesterkurzuson, versenyen vett részt, melyek segítették a szakmai fejlődését. 2016-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Fülöp Levente a jasi (Jászváros) George Enescu Zeneakadémián végzett. Több zenekarban játszott, köztük a Haydn Zenekarban, a Weiner-Szász kamarazenekarban, a Magyar Kamarazenekarban. Több zenei felvételen szerepel kamarazenészként vagy szólistaként. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Máté Győző a bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián végzett. 2008-ban közös lemeze jelent meg Szokolay Balázs zongoraművésszel. Több zenekarban játszott, állandó meghívottja külföldi zenekaroknak, tagja a luxemburgi Európai Szólistáknak. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Közreműködik Fajd Gergő és Cseh Zoltán.

Ajánló


amerikai zenés dokumentumfilm, 104 perc, 2020 angol nyelven magyar felirattal

könnyűzenei koncert élőben az Uránia színpadán, 90 perc, 2021

színes, amerikai koncertfilm, 125 perc, 2021 eredeti nyelven

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat