Program


Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva La Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre

Viva la Viola! - Klasszikusok négy mélyhegedűre
A Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett rendhagyó koncertje március 28-án

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 28. csütörtök, 19:30

Előtérbe lép a brácsa! Nem is egy, hanem egyszerre négy! Egy brácsakvartett!
Premier ez Magyarországon, legalábbis tudomásunk szerint ez az első ilyen vállalkozás. Az előadók mindannyian a Magyar Rádiózenekar brácsaszólamának tagjai. Összeszokott csapat. Örömmel állnak a közönség elé, hogy bemutassák nagyszerű hangszerük igazi képességeit.

A brácsa (más néven mélyhegedű, viola) hangterjedelme a látványosan magas és mély regiszterek közt helyezkedik el. Mintha elveszne a zenekari vonósok sűrűjében, de nélküle egyik zenemű sem teljes. Ideje hát, hogy végre kilépjen a zenekarból, önállóan is bemutatkozzon, és elkalauzoljon bennünket a zenei világ különböző állomásaira. Így született meg a brácsakvartett gondolata, és vele együtt ez a koncert.

Négy mélyhegedű bársonyos "mezzoszoprán” hangján csendülnek fel a darabok.  Kifejezetten brácsára írt művek és remek átiratok, a barokktól egészen a kortárs művekig. Az est során megidézett zeneszerzők közt megtalálhatók a zeneirodalom olyan nagyjai, mint Telemann, akinek a szólóbrácsára és zenekarra írt concertójából csak a zenekari kíséretet kellet átírni, a szóló eredeti formájában maradt. Szintén eredetiben szólalnak meg Christian Lowry és York Bowen brácsanégyesei is, hiszen e két nagyszerű művész ezekkel is fel akarta hívni a figyelmet a hangszerre. Bartók hegedűduóiból is elhangzik három a koncert végén, természetesen átiratban, amelyet a világhírű William Primrose brácsaművész készített.

Műsoron:

J. S. Bach: Ciaccona - a No. 2. d-moll szólóhegedűre írt partitából, átirat négy brácsára
J. S. Bach: 147. kantáta (Jézus nékem drága kincsem), átirat
G. F. Telemann: G-dúr concerto öt brácsára (közreműködik Fajd Gergő)
G. F. Händel: Messiás, Halleluja-kórus, átirat
P. I. Csajkovszkij: Diótörő – Arab tánc, Orosz tánc
K.F.W. Fitzenhagen: Adagio
J. Massenet: Elégia
G. Fauré: Álom után
E. Satie: Krampusz a dobozban
Ch. Lowry: Románc négy brácsára
Y. Bowen: Fantázia négy brácsára
Bartók Béla: Három darab a 44 hegedűduóból: Arab Tánc, Bánkódás, Szól a Duda - átirat

A kvartett tagjai:

Bíró-Érsek Lilla a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Az egyetem után Olaszországban élt és dolgozott, ahol világhírű művészek kurzusain vett részt. Tagja volt a parmai Filarmonica Toscanininak, az Orchestra Filarmonica Italiana és a Milano Classica kamarazenekarnak. 2013-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Madák Katalin a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát, majd két évig tanult Spanyolországban a világhírű Gérard Caussé brácsaművésszel. Több mesterkurzuson, versenyen vett részt, melyek segítették a szakmai fejlődését. 2016-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Fülöp Levente a jasi (Jászváros) George Enescu Zeneakadémián végzett. Több zenekarban játszott, köztük a Haydn Zenekarban, a Weiner-Szász kamarazenekarban, a Magyar Kamarazenekarban. Több zenei felvételen szerepel kamarazenészként vagy szólistaként. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Máté Győző a bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián végzett. 2008-ban közös lemeze jelent meg Szokolay Balázs zongoraművésszel. Több zenekarban játszott, állandó meghívottja külföldi zenekaroknak, tagja a luxemburgi Európai Szólistáknak. 1993-tól a Magyar Rádiózenekar állandó tagja.

Közreműködik Fajd Gergő és Cseh Zoltán.

Ajánlatunk


angol romantikus dráma, 125 perc, 2022 angol nyelven magyar felirattal

magyar életrajzi film, dokumentumfilm, 103 perc, 2022

Hungarikumok az Uránia Nemzeti Filmszínházban! "Nem élhetek muzsikaszó nélkül" címmel 2022. május 29-én (vasárnap) 13.00 órakor a HUNGARIKUM-ART Kulturális és Művészeti Egyesület szervezésében magyarnóta és operett műsor várja az érdeklődőket!

Ajánló


The Curious World of Hieronymus Bosch Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 90 perc, 2016 angol nyelven, magyar felirattal

A film három fiatalember, Francesco, Sergio és Antonio céltalan életét követi egy szegénység sújtotta kis basilicatai faluban. Mivel mindannyian munkanélküliek,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!


Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija