Program


The White Crow  - Rudolf Nurejev élete

The White Crow - Rudolf Nurejev élete

Rendező: Ralph Fiennes
Forgatókönyv: David Hare
Szereplők: Oleg Ivenko (Nurejev), Adèle Exarchopoulos (Clara Saint), Szergej Polunyin (Jurij Szolovjev), Ralph Fiennes (Puskin)

A filmet eredeti nyelven, magyar feliratozás nélkül (!) vetítjük.

A legendás táncos, Rudolf Nureyev életének igaz történetét az Oscar-díjra jelölt Ralph Fiennes és a BAFTA-díjas forgatókönyvíró David Hare (Az órák, A felolvasó írója) dolgozta filmre.

Nurejev sorsának alakulását a szovjetunióbeli Ufa városában szegénységben töltött gyermekkorától követhetjük, a leningrádi tanulóéveken át a hidegháború csúcsán történt nyugatra meneküléséig -  a film főleg ez utóbbira koncentrál. Lebilincselő történet, amely bepillantást nyújt egy egyedülálló művész életébe, aki örökre megváltoztatta a balett világát. Karizmatikus megjelenésével Rudolf Nurejev a balett leghíresebb csillagává vált, egy vad és gyönyörű táncossá, akit az 1950-es évek Leningrádjának világa korlátozott. A nyugati művészekkel és ötletekkel való kacérkodása miatt meggyűlt a baja a KGB-vel, nyugatra menekülése mégis megdöbbentette a világot. A film izgalmas betekintést nyújt Nurejev veszélyekkel teli disszidálásának részleteibe. A szökést a táncos barátja, a 21 éves párizsi Clara Saint tervelte ki. A Le Bourget repülőtéren a szökés elképesztő fináléjaként Nurejev szimbolikusan és ténylegesen is a szabadságba ugrott. 

Ralph Fiennes filmjének sikerült megragadnia Nurejev nyers fizikumát és ragyogó jelenségét. A legendás táncost Oleg Ivenko, a világ élvonalába tartozó balettművész kelti életre. A szereplők között feltűnik Szergej Polunyin is, napjaink balattművészetének egyik legnagyobb tehetsége és fekete báránya, ő Jurij Szolovjevet, a Kirov Balett egykori táncosát játssza, aki korában Nurejevvel egyenrangú sztár volt, majd miután Nurejev az USA-ba disszidált, őt is elkezdte üldözni a KGB, s végül saját kezűleg vetett véget életének 36 éves korában.

Az alkotást a Rudolf Nureyev Nmezetközi Balettversenyt rendezvényeként mutatjuk be.

Ajánló


Rendező: Philippe Godeau Szereplők: Omar Sy, Germaine Acogny, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara

Rendező: Emily Atef Szereplők: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner

EXHIBITION: VAN GOGH ÉS JAPÁN angol művészeti film, 85 perc, 2019 angol nyelven,…

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat