Program


Színház Tele Vízióval - Csehov: Ványa bácsi

Színház Tele Vízióval - Csehov: Ványa bácsi

A Bukaresti Bulandra Színház egyik legnagyobb sikerdarabja
2014-es felvétel, román nyelven, magyar felirattal.

A nálunk is népszerű, világhírű bukaresti Bulandra Színház egyik legnagyobb sikere a Jurij Kordonszkij rendezte Ványa bácsi, amely 2004 márciusában Budapesten is vendégszerepelt, és nálunk is „komoly rajongótábora alakult – ahogy Sebők Borbála írta akkor a Színház című folyóiratban -; sokan az évad legerôsebb elôadásának kiáltották ki ezt az alapvetôen realista, ám ennek keretein belül stilizációval és elképesztô eszközpalettával élô elôadást”. Az erdetileg 2001-ben rendezett produkció a társulat egyik leghosszabb életű és legkedveltebb darabja volt, amelyet számos díjjal is jutalmaztak. A most látható felvétel tizenhárom évvel a bemutató után, 2014-ben készült a TVR stúdióiban, Gini Ignat tévérendezésében. A darab eredeti rendezője, az Amerikában élő orosz Jurij Kordonszkij Budapesten is többször dolgozott már, jól ismert a hazai közönség előtt.

A Ványa bácsi az elrontott életek tragikomédiája, minden szereplője kisiklatta valahogy az életét és mivel változtatni mindenki képtelen, szép hazugságokkal próbálja valamilyen módon leplezni a maga „tragédiáját”. Évekkel első felesége halála után annak vidéki birtokára hazalátogat a távoli városban élő Szerebrjakov professzor (Victor Rebengiuc) a második feleségével, a szép és vonzó Jelena Andrejevnajával (Ana Ioana Macaria). A birtokon él első feleségétől született lánya, Szonya (Andreea Bibiri)és volt feleségének testvére, a negyvenes évei második felében járó „Ványa bácsi” (Horaţiu Mălăele), aki mindeddig lelkesen dolgozott Szonyával azért, hogy a birtok jövedelmeivel támogassák a távolban élő és messziről csodált professzort. Szerebrjakovék itt tartózkodása, személyes jelenléte azonban olyan folyamatokat indít el, amelyek révén mindenki élethazugságáról lehull a lepel egy pillanatra és láthatóvá válik az egész, tragikum nélkül is tragikus komédia. Végül mindenki gyorsan visszamenekül a maga jól bejáratott börtönébe.

„A színpad közepén egyetlen pavilon, kitört ablakokkal. Alatta víz, sőt az előadás végén Szonya szavait ellenpontozva Ványa el is mozdítja helyéről a szárazföldet a házikóval összekötő pallót. A már-már megszokott vidéki ház sztereotípiája helyett egy melléképület a helyszín. Nem az édes-bús szomorúság, a patetikus orosz lélek, hanem a hiábavalóság komikuma. A romlás művirága. Cserélhető emberek, elfecsérelt féltehetségek. Lehettem volna Dosztojevszkij, Schopenhauer - mondja a darabban Ványa bácsi. Ez a színpadra állítás arról szól, hogy ez nem igaz. Ez még csak nem is az elveszett illúziók világa. Itt már nincs, ami elvesszen” - írta még a budapesti vendégszereplés kapcsán a Heti Válaszban Horváth Csaba, aki a látottakat úgy értékelte: „Ritka színházi élményben volt része annak, aki megnézhette ezt az előadást. Elena Dmitrakova színpadképe egészen kivételes. Nem polgári ruhákba, inkább a felfordulás jelmezeibe öltözteti a színészeket. A díszlet valóban az előadás értelmezője, nem pedig illusztrációja. Amikor Ványa bácsi egy esernyő alatt gubbaszt a pavilon előtt, a bezárt, esőben ázó magányok a látvány szintjén is összeérnek. (…) A színészek remekelnek, a címszerepet játszó Horatiu Malaele alakítása kiemelkedő”.

Ezt láthatjuk az előadás most műsorra kerülő TVR-felvételén is.

Jegyár: 2000 Ft

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Ajánló


dán filmdráma, 115 perc, 2020 eredeti nyelven, magyar felirattal

német dokumentumfilm, 97 perc, 2011 eredeti nyelven, magyar felirattal

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat