Program


Radics Béla, a megátkozott gitáros (Csortos)

Radics Béla, a megátkozott gitáros (Csortos)

A Radics Béla, a megátkozott gitáros című film nemcsak a halhatatlan virtuóz emlékét őrzi. A hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel. Hasonló volt az alkotók szándéka, mint nemrégiben a Freddie Mercury-film esetében. Újrajátszott Radics-koncertek, erre az alkalomra alakult revival-zenekarokkal, Radics alkatára egyező színész szerepeltetése..

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 8. csütörtök, 17:00

Radics Béla, a megátkozott gitáros
magyar zenés film, 100 perc, 2023

Rendező: Klacsán Gábor

Szereplők: Rák Zoltán (mint Radics Béla), Király Attila, Trill Zsolt, Stépán-Kovács András, Zsurzs Kati,
Dunai Csenge, Forgács Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Szabó Sipos Barnabás, Csernus Imre, Lakat T. Károly

A dokumentum elemekkel átszőtt, zenés, életrajzi film hőse, a gitárkirály Radics Béla – a „magyar Jimi Hendrix” -  kultikus figurája volt a 60-as 70-es évek magyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte, „Bélát a pártba” skandálták a koncerteken, „Béla a Király” festették a falakra. A hatalom félt tőle, tiltva tűrte. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete önpusztító végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művészéhez. Az idén negyven éve, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitár technikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak.

A Radics Béla, a megátkozott gitáros című film nemcsak a halhatatlan virtuóz emlékét őrzi. A hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel. Hasonló volt az alkotók szándéka, mint nemrégiben a Freddie Mercury-film esetében. Újrajátszott Radics-koncertek, erre az alkalomra alakult revival-zenekarokkal, Radics alkatára egyező színész szerepeltetése, digitalizált és eddig nem látott archív anyagok bemutatása mellett bejárni egy életút állomásait és több nagy zenei korszakot (beat és rock). Akinek ez kevés, ott vannak még a rocklegendák, rövid, pörgős visszaemlékezései is. Nagy Feró, Révész Sándor, Horváth Attila, Hrutka Róbert és más kortársak mondanak rövid, fontos mondatokat. Az alkotók alapvető törekvése volt, hogy a korabeli rockzenei stílus hitelesen, de a mai hangzásnak, fülnek megfelelően szólaljon meg. Erre is megtalálták a tutit: Alapi István (Edda) mesteri gitárjátéka páratlan élménye lesz a film nézőinek. A film közel húsz magyar és nemzetközi slágert tartalmaz, ami egyedülálló a magyar filmek történetében. A rendező úgy mosta össze a játékfilmes történetvezetést a dokumentarista elemekkel, hogy a film fordulatos, zenékkel átszőtt világában az egykori kortársakat is szereplőkként jelenítették meg, sok-sok ismert magyar rockzenész mellett.

Forgalmazó: MigaFilm Kft.

Ajánlatunk


koncert-dokumentumfilm, 122 perc, 2023 magyar nyelven

magyar életrajzi dráma, 127 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

amerikai családi kalandfilm, vígjáték, 112 perc, 2023 magyar nyelven

Ajánló


amerikai történelmi dráma, életrajzi dráma, háborús filmdráma, 157 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Nabucco Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 186 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Florencia en el Amazonas Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 155 perc, 2023 spanyol nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija