Program


Örökbefogadás

Örökbefogadás

Rendező: Mészáros Márta
Operatőr: Koltai Lajos, Mészáros Márta
Forgatókönyv: Hernádi Gyula, Mészáros Márta, Grunwalsky Ferenc
Szereplők: Berek Kati, Vígh Gyöngyvér, Szabó László, Fried Péter, Perlaky Árpád

A Berlinale Classics programja után az Urániában is látható a film felújított kópiája!
A vetítés vendége: Mészáros Márta

Mészáros Márta történelmet írt az 1975-ös Berlinalén: Örökbefogadás című filmjével első magyarként és első nőként nyerte el a fődíjat, az Arany Medvét. Idén az Örökbefogadás digitálisan felújított változatának bemutatásával tiszteleg a Berlinale a fesztivál egyik legeredményesebb, többször is díjazott rendezőjének munkássága előtt. Néhány nappal a berlini bemutató után Budapesten, az Urániában is láthatjuk a film felújított változatát és a vetítés előtt pódiumbeszélgetésen találkozhatunk Mészáros Mártával.

Az Örökbefogadfás főszereplője, Kata (Berek Kati) vidéki, özvegy munkásasszony, aki a negyvenes éveinek az elején jár. Mindenáron tartozni szeretne valakihez, és mivel más választása nincs, nős szeretőjétől, Jóskától (Szabó László) szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar bonyodalmat. Egy nap bekopog hozzá a közeli nevelőintézetből megszökött fiatalkorú Anna (Vígh Gyöngyvér), szobát keres, ahol a fiújával találkozhatna. Kata összebarátkozik az öntörvényű lánnyal, és segít neki megszerezni az engedélyt ahhoz, hogy összeházasodhasson a barátjával. Az Annával való találkozás neki is bátorítást ad meghozni a döntést, hogy örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függőségek nélkül rendezze be. 

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával készült 2018-ban, a Magyar Filmlaborban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével.

Ajánló


Rendező: Dieter Berner Szereplők: Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner

Rendező: David Lynch operatőr: Frederick Elmes, zeneszerző: Angelo Badalamenti, forgatókönyvíró: David Lynch, vágó:…

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat