Program


NT Live Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn

NT Live Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn

Az NT Live sorozatban vetített Macska a forró bádogtetőn a londoni West Enden, az Apollo Theatre-ben került színpadra 2017 nyarán.

Rendező: Benedict Andrews

Maggie - Sienna Miller
Brick - Jack O'Connel
Mae - Hayley Squiries
Big Mama - Lisa Palfrey
Big Daddy - Colm Meaney
Cooper - Brian GleesonVery dry – írta az előadásról a Whats On Stage kritikusa. Arra utalt ezzel, hogy Bendict Andrews 2017-es rendezése visszatért Tennessee Williams eredeti 1955-ös változatához és nem az Elia Kazan kérésére írt optimistább változatot követi.

A történet egy forró éjszakán kezdődik, Mississippiben egy déli gyapotültetvényes família birtokán, ahol összegyűlik a szűkebb család, hogy megünnepeljék a nagyapa, Big Daddy születésnapját. A forróság ugyanolyan nyomasztó, mint a szereplők hazugságai.  Eljön a nagyobbik fivér, számtalan gyerekével és öccse, a gyerektelen Brick, a darab valódi főszereplője, egy kiöregedett, alkoholista futballsztár, akit már hidegen hagy vonzó felesége, Maggie is. Brick és Maggie héja-nászukat vívják titkaik és tönkrement házasságuk romjain. A nagypapa halálos beteg, de a családtagok eltitkolják ezt előle, hogy minél nagyobb darabot hasíthassanak majd az örökségből. Brick a maga módján lázad ez ellen, egy elkorcsosult társadalom ellen, amely „taszító gyerekek által reprodukálja önmagát“. A tét a család jövője.

Andrews mai környezetbe helyezi Tenessee Williams klasszikusát, a szereplők mobilt használnak például.  Rendezése a leplezetlenségével is meghökkenti a nézőt. A főszerepet alakító Jack O’Connel például anyaszült meztelenül jelenik meg a színpadon a darab elején, a zuhany alatt, begipszelt lábbal és egy pohár whiskeyvel a kezében, majd az egész felvonást egy szál törölközőben játssza végig. A fullasztó légkör itt-ott szelíd humorral is ötvöződik.

A New York Times a darabot Andrews izgalmas visszatéréseként ünnepelte a Vágy villamosa emlékezetes rendezése után. A további szerepekben olyan sztárokat láthatunk, mint a Maggie-t alakító Sienna Miller vagy az öreg figurájában brillírozó ír Colm Meaney.

Ajánló


A 2019/20-as évadban tíz új előadást láthatunk a New York-i Metropolitan Operából a…

Rendező: Király Levente Főszereplők: Bud Spencer, Terence Hill, Riccardo Pizzuti, Sal Borgese, Guido…

MET2018/2019 - Camille Saint-Saëns: Sámson és Delila Samson et Dalila Operaközvetítés a New…

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat