Program


MET 2022/2023 - Mozart: Don Giovanni

MET 2022/2023 - Mozart: Don Giovanni

Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 194 perc, 2023
Olasz nyelven angol és magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 28. vasárnap, 18:00

Rendező: Ivo van Hove
Vezényel: Nathalie Stutzmann
Szereplők: Federica Lombardi (Donna Anna), Ana María Martínez (Donna Elvira), Ying Fang (Zerlina), Ben Bliss (Don Ottavio), Peter Mattei (Don Giovanni), Adam Plachetka (Leporello), Alfred Walker (Masetto), Alekszndr Cimbaljuk (Kormányzó)

Új produkció

A broadway-i Pillantás a hídról és a West Side Story Tony-díjas rendezője, a színházi közvetítéseinkből is ismert Ivo van Hove Mozart tragikomédiájával debütál a Met-ben, új köntösbe öltöztetve a csalás és elkárhozás régi meséjét:  absztrakt építészeti díszletek közé helyezi a darabot, fénybe helyezve a történet sötét sarkait és karaktereit is. Nathalie Stutzmann karmester szintén most vezényel először a Met-ben, méghozzá igazi sztárparádéval dolgozik. A karizmatikus bariton, Peter Mattei játssza a címszereplőt. Társát, Leporellót a basszbariton Adam Plachetka, Don Ottaviót pedig a tenor Ben Bliss. Don Giovanni hódításait - Donna Annát, Donna Elvirát és Zerlinát- három ragyogó szoprán énekesnő kelti életre: Federica Lombardi, Ana María Martínez és Ying Fang.

A darab ősbemutatója 1787-ben a prágai Nemzeti Színházban volt. Mozart tehetséges librettistája, Lorenzo Da Ponte közreműködésével a Don Juan-mítoszt egy új, se nem kifejezetten tragikus , se nem kifejezetten komikus nézőpontból közelítette meg: így a végeredmény könnyed, elegáns és ironikus lett. Végigkövetjük a főszereplő és hűséges csatlósa, Leporello kalandjait, kezdve egy végzetes párbajjal, majd humoros és szentimentális epizódokkal folytatva, hogy végül Don Giovannit a pokol fenekére lássuk jutni.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–91) operái szépség, énekhangbeli kihívás és drámai látásmód szempontjából máig felülmúlhatatlanok. Mozart ezen operához szerzett zenéje elegáns és kifinomult, ami már a csodálatos nyitányban is megfigyelhető. A zenei cizelláltság kivételes drámai kifejezésmóddal párosul. Don Giovanni híres Pezsgőáriája vidám, már-már vulgáris, míg Don Ottavio hatástalan kedvessége (Donna Anna tekintetében) a karakter két gyönyörű szólójának (“Dalla sua pace” illetve “Il mio tesoro”) elnyújtott, bágyadt soraiban nyilvánul meg. Donna Anna nemessége jól tükröződik nagyobb áriáiban. A bohó, ámbár ravasz Leporello végig nevetésre késztet, de az I. felvonásban elhangzó áriája gazdája hírhedt hódításainak listájáról szintén ékes példája a szöveg és zene egymásba fonódásának.

Lorenzo Da Ponte (1749–1838) librettista, aki igencsak kalandos életet élt Velencében és Bécsben, már a Figaro házasságán és később a Così fan tuttén is együtt dolgozott Mozarttal. Da Ponte utóbb Amerikába vándorolt, ahol ő lett a New York-i Columbia Egyetem első olyan professzora, aki olasz irodalmat oktatott. 

A 2022/23-as MET-évad további közvetítései itt érhetők el>>>

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Belépőjegy: 4900 Ft
Továbbra is van lehetőség 4500 Ft-ért kedvezményes jegy váltásra azoknak, akik az évad legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

 

 

Forgalmazó: Cikanek Management

Ajánlatunk


Nem, nem, soha I-IV. "Isten az igaz ügyet nem hagyja el" magyar dokumentumfilm, 231 perc, 2020 magyar nyelven

A szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást..

Asteroid City amerikai romantikus vígjáték, 90 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Ajánló


A harmincas évek romantikus Párizsában egy fiatal, kezdő színésznőt meggyanúsítanak egy neves filmproducer meggyilkolásával. Bár a nő ártatlan, ügyvéd barátnője…

Rebecca Zlotowski érzékeny drámája a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

magyar dokumentumfilm, 92 perc, 2023 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!


Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija