Program


KOVÁCS NÓRI – BOLDOGASSZONY KÖPENYÉN LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

KOVÁCS NÓRI – BOLDOGASSZONY KÖPENYÉN LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Lemezbemutató koncert az Uránia színpadán, 100 perc, 2022

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 6. vasárnap, 15:00

Rendező: Kovács Nóri

Énekek és imák: Kovács Nóri
Vendégművész: Dulai Zoltán – hegedű, Németh György - gitár

 

„TARTS MEG MINKET ŐSEINK SZENT HITÉBEN ÉS ERÉNYEIBEN!” – Csíksomlyói Salvator – kápolna előtti kereszt felirata.

A népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki közel húsz éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint 30 lemezen közreműködött és 15 szóló albuma jelent meg, 40 országban 3 kontinensen koncerteztek már. Nevéhez fűződik Magyarország Imázs-dala, a Repülj madár.

Munkásságát a magyar állam Népművészet Ifjú Mestere díjjal és Nemzeti Érték-ként ismerte el. A Transilvanian Music Awards – Folk/World kategóriájának 2013-as győztese, Magyar Kultúráért Díjban részesült énekesnő. 2016-ban Az év énekesnője. 2020-ban Hellmuth Burhardt érmet kapott.

Boldogasszony köpenyén – koncert:

Kovács Nóri a Kárpát-medencei gyűjtései és kutatásai során óriási mennyiségű gyönyörű kincsre, népi imákra, archaikus és történelmi szövegekre, dallamokra, népmesékre, egyházi énekekre talált, ezért elég hamar körvonalazódott, hogy nem szimpla albumon jelenteti meg Szűz Mária történetét. Végül 47 dalban, 20 zenész közreműködésével, bő 170 percben egy trilógia cd-n meséli el Boldogasszony kultuszunkat. Ebből szemezget 100 perces műsorában a művésznő.

A műsor a világ teremtésével, benne a világosságot szülő Boldogasszony megfogantatásával kezdődik, amelynek archaikus népi szövegei az ősi hitvilágunkban gyökereznek. Ő az Ősanya, Boldogasszony anyánk, Babba Mária, akit keresztény hitünk szerint Szűz Máriának hívunk. Az Ő élettörténetének bemutatásához a Szentírásból, papköltők műveiből is inspirálódott. A magyar népi hitvilág is nyomon követi Mária élettörténetét, a különböző Boldogasszony minőségekben. Pl. Gyertyaszentelő, Gyümölcsoltó Boldogasszony.

Nóri számára különösen fontos volt, hogy régi keresztény himnuszunk – Boldogasszony Anyánk – is bekerüljön a műsorba, teljes szöveggel, orgonakísérettel. Külön figyelemmel és szeretettel mutatja be Szűz Mária és fia, Jézus kapcsolatát is. Például a betlehemi kis Jézus születésének története, ahogy Mária ringatja, és altatókat énekel neki. A fájdalomból is bőven kijutott Szűz Máriának. Erről szól például az Ómagyar Mária siralom, egyik legrégebbi archaikus imádságunk, amelyet egy hasonlóan régi csángó népballadára ültetett rá.

Koncertjén saját hitbéli meggyőződését, lelkének tükrét mutatja meg a hallgatónak, ezért saját feldolgozások, saját dalok is elhangzanak. A dalok hangszerelése is igen változatos. Sok dal egy szál gitárral szólal meg, csendes elrévülést idéz. Máskor népi vonós muzsika színesíti, vagy éppen buzdít vigasságra. Az orgona, mint egyházi hangszer, is megjelenik, és a fiatalságot is szeretné megszólítani populáris hangszerelésű dalaival.

Mária életútja és mennybe vételének bemutatásán túl az is célul tűzte ki, hogy minél részletesebben megjelenítse azt, hogy mi, Magyarok, milyen szorosan, ezer szállal és mély gyökerekkel kapcsolódunk Boldogasszonyunkhoz, a boldogságos Szűz Máriához, a székelyek Babba Máriájához. A műsor második fele ezt mutatja be, hogy milyen különleges és egyedülálló ez a viszony, hiszen az egyetlen nemzet vagyunk, akinek Szűz Mária a királynője, akinek Szent István az oltalmára bízott, s akinek felajánlotta Apostoli Szent Koronánkat.

A koncerten elhangoznak magyarságot erősítő, keresztény értékeket kidomborító, összetartozásra hangoló saját szerzemények is. Különösen fontos most erre emlékeznünk, mert a székszakadt magyarság egységét közös hitvallásunk is táplálja, s Közép - Európában, különösen a V4-es országokban, a kereszténység megtartása, a keresztény kultúra ápolása ma kiemelt fontosságú. Igazán büszkék lehetünk arra, hogy a Megváltót szülő Szűzanya, palástja alá fogja a keresztény nemzetet, köpenyén hordozza a magyarokat.

Mindezeket a témákat olyan hangszerelésben kívánja közre adni, hogy a mai, fiatalabb korosztálynak is könnyebben befogadható legyen, szívesen hallgassák, énekeljék, ugyanakkor szüleik, nagyszüleik is ráhangolódjanak a Boldogasszony köpenyén című műsorára. Ebből a trilógia lemezanyagból ad most egy 100 perces válogatást koncertjén a művésznő.

Dátum: 2022. november 6. 15:00-16:40
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

Jegyinformációk:

Jegyár: 3.500 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint az Interticket hálózatában.

Ajánlatunk


Les Gardiennes de la Planète francia dokumentumfilm, 82 perc, 2023 magyar nyelven

Second Tour francia vígjáték, 97 perc, 2023 francia nyelven, magyar és angol felirattal

Salem francia dráma, 103 perc, 2023 francia nyelven, magyar és angol felirattal

Ajánló


Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Közel harminc év után kerül színpadra új rendezésben a Met-ben A végzet hatalma, Verdi csodálatos operája a lengyel Mariusz Treliński…

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija