Program


Joni 75 - Sztárok köszöntik Joni Mitchellt

Joni 75 - Sztárok köszöntik Joni Mitchellt

Rendező: Martyn Atkins
Fellépők: Brandi Carlile, Glen Hansard, Emmylou Harris, Norah Jones, Chaka Khan, Diana Krall, Kris Kristofferson, Los Lobos with La Marisoul, Cesar Castro & Xochi Flores, Graham Nash, Seal, James Taylor, Rufus Wainwright és Joni Mitchell

A kanadai származású Joni Mitchell az 1970-es évek egyik legnagyobb hatású amerikai énekes-dalszerzője, többszörös Grammy-díjas, a Rock'n'Roll Hírességek Csarnokának halhatatlanja. Hetvenötödik születésnapi tribute koncertjét 2018. november 7-én rendezték a Los Angeles-i Dorothy Chandler Pavilionban, olyan sztárok részvételével, mint Norah Jones, Diana Kroll, Seal, Kris Kristofferson, Chaka Khan és mások.

Joni Mitchell írta a hippigeneráció egyik legismertebb himnuszát, a Woodstock című dalt. Ő maga egy tévéfellépés miatt nem tudott részt venni nemzedéke legnagyobb happeningjén, egy szállodai szobában nézte a közvetítést, és közben írta a sorokat. Különleges, lírai szerzeményeit előadók ezrei játszották újra, és olyanokra volt hatással többek közt, mint Frank Zappa, a Led Zeppelin, Bob Dylan vagy Prince. Karizmatikus hatású dalai több filmben is megszólalnak. A Both Sides Now-t megidézik például az Igazából szerelem című moziban, amelyben az Emma Thompson alakította főhősnő ezt hallgatja sírva, miután rájön, hogy férje megcsalja. Mitchell 2015 óta elhatalmasodó betegsége (agyi aneurizma) miatt ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, most a születésnapi koncert végén azonban ő is újra színpadra áll.

A sztárfellépők sorát a Dorothy Chandler Pavilionban Norah Jones nyitotta a Court and Spark című számmal, Mitchell 1974-es, legnagyobb példányszámban elkelt lemezének címadó dalával. Diana Krall a szintén albumcím-adó For the Roses című slágert szólaltatta meg. Mitchell előadói stílusát talán Rufus Wainwright idézte meg a legjobban a Blue-val. A kábítószerfüggőségről szóló Cold Blue Steelt a gitáros énekes pályatárs, Emmylou Harris énekelte el, majd a végtelenül szomorú The Magdalene Laundries-ba kezdett. Chaka Khan a Help Me című dallal köszönte meg a sok segítséget, amelyet Mitchell zenéjétől kapott. Az est első felét pedig Seal zárta a már említett Both Sides Now című számmal.

A második részben Graham Nash, az énekesnő korábbi élettársa az Our House-t adta elő, amely akkor született, amikor még együtt éltek a hatvanas évek végén. Kris Kristofferson Mitchell egyik legromantikusabb dalát, az A Case of Yout adta elő Brandi Carlile társaságában. Az est a másik egykori élettárs James Taylor Woodstock-interpretációjával és a Billboard Hot 100-as öröklistán 67. helyen álló Big Yellow Taxi össznépi előadásával zárult, amelynek néhány sorát Mitchell is együtt énekelte a zenésztársakkal. A közönség soraiban olyan világhírességek ünnepelték a legendás énekesnőt, mint Tom Hanks, Anjelica Houston, Angela Bassett vagy Cameron Crowe.

Ajánló


élő könnyűzenei koncert az Uránia színpadán, 90 perc, 2021

magyar politikai krimi, 127 perc, 2021

El asesino de los Caprichos spanyol thriller, 109 perc, 2019 spanyol nyelven, magyar…

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat