Program


FILM/ZENE: Meseautó (Csortos)

FILM/ZENE: Meseautó (Csortos)

A vetítés vendége Bőhm Dániel hangmérnök, akiről a hangrestaurálás/hangmanipulálás mesterséges intelligencia adta lehetőségeiről beszélgetünk.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 1. péntek, 17:00

FILM/ZENE: Meseautó
magyar filmvígjáték, 84 perc, 1934

Rendező: Gaál Béla
Forgatókönyv: Vitéz Miklós, Vadnay László
Operatőr: Heinrich Balasch
Zene: Márkus Alfréd

Szereplők: Perczel Zita, Törzs Jenő, Kabos Gyula, Gombaszögi Ella, Gózon Gyula, Berky Lili

A kis fizetésű bankalkalmazott és a vezérigazgató házassággal végződő szerelméről szóló, félreértéseken alapuló vígjáték a II. világháború előtti magyar filmgyártás egyik legnagyobb kasszasikere, a magyar filmtörténet örökzöld darabja lett és a korszak jelképévé vált. A sikerben nagy része volt a Márkus Alfréd által komponált zenének és betétdaloknak. A film modelljének szuggesztív kisugárzása döntően meghatározta a harmincas évek magyar filmgyártását, sőt még külföldön is hatott: Car of Dreams címmel angol remake készült belőle. A film sikerének titka a mai napig foglalkoztatja a filmtörténészeket. Többnyire modern népmeseként értelmezik, melyben ezúttal nem a szegény fiú, hanem a szegény lány indul el szerencsét próbálni.

Bőhm Dániel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hangmérnök szakán végzett. Azóta több mint 500 produkcióban dolgozott hangmérnökként, sound designerként, sound supervisorként és keverőként Dolby rendszeren. Négy egyetemen (Metropolitan, ELTE, MOME, SZFE) tanít filmes hang technológiát és filmes hangelméletet, s több filmarchívum számára is készített hangrestaurációt, köztük a cseh, a Hong Kong-i és a magyar filmarchívumnak. Legújabb restaurátori munkái között olyan klasszikusok szerepek, mint a Meseautó (1934) és az Egy bolond százat csinál (1942).

Márkus Alfréd (Fred Markusch) az 1920-1930-as évek egyik legnépszerűbb magyar zeneszerzője volt. „A szórakoztató zene területén alkotott, amit írt, előadták, neve jó márka, slágerszerző, a "pesti hangot" képviselte. Nagy Endre, Harsányi Zsolt, Békeffi László, Kővári Gyula verseire írt kuplékat, melyeket népszerű énekesek adtak elő. Rendkívül termékeny szerző, operettek, filmzenék, slágerek alkotója. Csak néhány ismert operett: A csúnya lány, Tessék beszállni, Csodahajó; filmek, amelyeknek zenéjét szerezte: Meseautó, Maga lesz a férjem, Lovagias ügy; ismertebb slágerei: Ali baba, Stux maga vérbeli párizsi lett, Az én babám egy fekete nő. Ez utóbbit a Royal Orfeumban fellépő Josephine Baker is elénekelte – magyarul.” (Harsányi László: Zsidó művészek a viharban. 39. rész – Márkus Alfréd, Mazsihisz.hu)

A vetítésekre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor. A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


magyar játékfilm, 141 perc, 1983 magyar nyelven

Koltai Lajos látványos filmje a világhírű magyar orvos bécsi éveiről, amikor először ért el sikereket a gyermekágyi láz elleni küzdelemben, de meg kellett küzdenie nemcsak a kórral, hanem kollégái hozzáállásával is. Angol felirattal!

amerikai életrajzi film, 122 perc, 2024 angol nyelven, magyar felirattal

Ajánló


Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

How to have sex görög-angol dráma, 109 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

magyar dráma, 71 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija