Program


FILM/ZENE: Habfürdő (Csortos)

FILM/ZENE: Habfürdő (Csortos)

magyar animációs film, 79 perc, 1979

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 3. szerda, 20:30

Rendező: Kovásznai György

Zeneszerző: Másik János
Tervező: Kovásznai György, Juhász Sándor
Operatőr: Lossonczy Árpád
Szinkronhangok: Papp Anna, Dobos Katalin, Bontovics Katalin, Antalffy Albert

 

Kovásznai György kultikussá vált alkotása egész estés rajzjátékfilm felnőtteknek, vagy ahogy az alcíme hirdeti: „zenés trükkfilm szívdobbanásra”. Betétdalait Másik János komponálta, akit a filmművészet végigkísért a pályáján; olyan filmekhez írt zenét, mint a Meteo, a Hunky BluesA Hídember vagy a Sós Mária rendezte Városbújócska, amelyben egyébként a főszerepet is ő alakította.

A képzőművész-animátor Kovásznai expresszív grafikájú remeke, amely egyszerre korrajz és városi életérzésfilm, meséjét tekintve egy különös szerelmi háromszög körül forog. Zsolt, az excentrikus, hipochonder kirakatrendező esküvője napján nagyvilági menyasszonya kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el.

A film zenéjéről és az alkotófolyamatról Másik János 2021-ben mesélt a Filmtettnek. Ebből idézünk egy részletet:

"Filmtett: Az eklektika jegyében döntöttek úgy, hogy a férfi főszereplő énekhangja operaénekes lesz, Antalffy Albert, a női főszereplők énekhangjait pedig jazzénekesek kölcsönzik, az Anniét Papp Anikó, a Kláriét Bontovics Kati? 

Másik János: Részben igen. Kovásznai azt mondta, hogy a zenét fogjuk először elkészíteni, és arra készül majd az animáció, és így is történt. Körülbelül két hónap volt, amíg a vázlatokból elkészültek a dalok és az instrumentális részek. Én nem tudtam még akkor, hogy mennyire lesz eklektikus a képi világ. Ahogy a dalokat készítettem, időközönként kaptam úgynevezett cellrajzokat, ahol a figurák bizonyos gesztusai ott voltak. A zenéről a szereplőkből kiindulva fantáziáltam, így születtek jazzdarabok, songok, romantikus, kicsit operettszerű beütéssel, de van nagyvilági sanzon, kuplészerű dal is. Közös kedvencünk volt egy hosszú zenei rész a film kétharmadánál, „szürrealista folyónak” hívtuk, amikor Anni lemegy a Duna-partra sétálni. Tulajdonképpen alapot csináltam csak, amire én improvizáltam rá, csak a zenészeknek írtam le bizonyos dolgokat. Aztán láttam a képi világot: az képzőművészetileg virtuóz, a különböző figurák, amiket Anni séta közben lát, metamorfózison esnek át."

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

Ajánlatunk


magyar dráma, 71 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

amerikai életrajzi film, 122 perc, 2024 angol nyelven, magyar felirattal

Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Ajánló


Koltai Lajos látványos filmje a világhírű magyar orvos bécsi éveiről, amikor először ért el sikereket a gyermekágyi láz elleni küzdelemben,…

The Thin Red Line kanadai-amerikai háborús filmdráma, 171 perc, 1998 angol nyelven, magyar felirattal

Bernadette francia vígjáték, 92 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija