Program


FILM/ZENE: Forgács Péter filmjeiből (Csortos)

FILM/ZENE: Forgács Péter filmjeiből (Csortos)

Dusi és Jenő (1989) & Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter (2006)
két dokumentumfilm beszélgetéssel, 150 perc, 2006
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 24. szerda, 19:00

Rendező: Forgács Péter

Ezen az estén a nemzetközileg elismert filmrendező és médiaművész, Forgács Péter lesz a vendégünk. Két olyan alkotását tűzzük műsorra, melyekhez pályájának két fontos alkotótársa, Szemző Tibor és Melis László szerezte a zenét.

Forgács Péter found footage filmjei a múlt sosem látott rétegeibe, egy elsüllyedt polgári Magyarország hétköznapjaiba engednek bepillantást. A korai amatőrfilm lelkes képviselőnek otthoni használatra készített tekercsei Forgácsnál elgondolkodtató, mélyen átélhető, történetileg rétegzett esszékké állnak össze, melyekben a filmzene fontos közvetítő szerephez jut.

Dusi és Jenő – 1989, 54 perc, zene: Szemző Tibor

1936 és 1966 között forgatta 8 mm-es kamerájával titkos filmnaplóját Jenő, aki ha nem az Általános Földhitel Bank főtisztviselőjeként élt volna 1945-ig, korunk egyik legjobb operatőre is lehetett volna. Feleségének (Dusi) nem a filmezés, hanem a drótszőrű tacskó a kedvence, gyermekükként imádják. A tabáni "spleen" főszereplői Dusi és Jenő. A másik főszereplő a város (Budapest), hóban-ködben-esőben, az ostrom után érzéki pontosságú fotografálással. Ez a film olyan képvers, amely méltó és megrázó emlékezete a polgárság kihalóban lévő képviselőinek.

„A Dusi és Jenő a [a Privát Magyarország] sorozat legszebb filmje. Köszönhető ez Jenőnek, az operatőrnek. Ő a mezőny legjobbja. Minden beállítása gyönyör, lassú életélvezet, merengés. Egy gyermektelen házaspár mindennapjait örökíti meg Jenő, ő maga a férj, a téma a szépséges, üvegházi Dusi, akihez még a kamera is remegő gyöngédséggel közelít. […] A Tabánban laknak, csöndes jólétben. Köd árad az utcán. Dusi kutyája meghal, havas földbe temetik. Dusi gyásza. Új kutya. A film zenéjét Szemző Tibor szerezte, időtlen, hideg boldogsággal, kopár érzelmekkel kíséri a képeket." (Bereményi Géza)

Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter - A Szépség útja – 2006, 65 perc, zene: Melis László

A film Lisl Goldarbeiterről, az első Világszépéről szól. Lisl unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt, Bécsben tanult. Villamosjegyre sem költött, hogy az így megtakarított pénzén filmkamerát vegyen, s hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar regényes életút. Lisl Bécsben igen szerény körülmények közt nőtt fel, s épphogy befejezte a kereskedelmi középiskolát, amikor a hírességek világába lépett. Először az osztrák szépségkirálynő-választáson vitte el a pálmát, ezután a párizsi Miss Europa versenyen második lett, majd Texasban megválasztották Miss Universe-é! Ezután hollywoodi ajánlatot és meghívásokat kapott, művészek s hírességek keresték társaságát. Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva végül feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, egy selyemnyakkendő-gyáros család sarjához. A bécsi aranyévek az Anschlussig tartottak. Az élet kalandja tovább folytatódott, s Lisl 1950-ben Budapesten talált otthonra.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A FILM/ZENE sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
A műsorváltozás joga fenntartva.

Ajánlatunk


olasz dráma, 93 perc, 2022 olasz nyelven, magyar felirattal

kínai thriller, filmdráma, 108 perc, 2015 mandarin és orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? Európa felfedezése olyan erős és természetes igényként jelentkezik, hogy egyáltalán nem számít, milyen úton válik lehetségessé. Az Európába vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya valahonnan megkapja egy srác telefonszámát, aki hamis vonatjegyeket árul...

Ajánló


Giselle Balettközvetítés felvételről Amszterdamból, 120 perc, 2024

Il Barbiere di Siviglia Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 185 perc, 2025 olasz nyelven, magyar és…

magyar pszichothriller, 90 perc, 2023 magyar nyelven, mandarin felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija