Program


FILM/ZENE: A tolonc

FILM/ZENE: A tolonc

fekete-fehér magyar némafilm, 74 perc, 1914
magyar inzertekkel

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 27. kedd, 18:00

Rendező: Kertész Mihály
Író: Tóth Ede
Forgatókönyv: Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László
Zene: Pacsay Attila
Szereplők: Berky Lili, Várkonyi Mihály, Jászai Mari, Szakács Andor, Nagy Gyula, Simon Mariska, Szentgyörgyi István, Ihász Aladár, Berky Kató

 

A vetítés  vendége Pacsay Attila, a restaurált némafilm zeneszerzője

Igazi filmtörténeti kuriózum ez a 110 éve készült alkotás, amely ez egyik legkorábbi hiánytalanul fennmaradt egész estés filmemlékünk. A sokáig elveszettnek hitt mű, amely Kertész Mihály egyik első rendezése, 2006-ban a New York-i Magyar Ház pincéjéből került elő, és hosszas restaurálási folyamat nyomán, a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak, illetve nemzetközi összefogásnak köszönhetően kerülhetett újra mozivászonra. Ekkor Pacsay Attila komponált hozzá zenét, amelyet az ünnepélyes centenáriumi filmbemutatón – 2014. október 13-án a Művészetek Palotájában – az 52 tagú Pannonia Symphony Orchestra adott elő élőben. A mostani, immár 110. jubileumi vetítésen is ez a zene szólal meg felvételről.

A népszínműadaptáció egy ártatlanul lopással vádolt, kitoloncolt és bánatában öngyilkosságra készülő cselédlány történetét beszéli el. Kertész Mihály filmszerű, látványos melodrámát rendezett, amelyben Berky Lili mellett olyan korabeli sztárok tündökölnek, mint a később Hollywoodba emigrált Várkonyi Mihály (Victor Varconi) és magyar színjátszás nagyasszonya, Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt filmje. A korban rendkívül látványos felvételeket Erdély festői tájain forgatták.

Pacsay Attila zeneszerző Petrovics Emil tanítványaként végzett a Zeneakadémia. Számos film, televíziós és színházi produkció zenéje fűződik a nevéhez, nemzetközi hírnevet a Maestro című, Oscar-jelölt animációs rövidfilm – M. Tóth Géza rendezése – hozott számára. Olyan rendezők alkotótársa, mint Gárdos Péter (Hajnali láz), Szabó István (Zárójelentés), Bergendy Péter (Post Mortem) és Koltai Lajos (Semmelweis). Leginkább akusztikus hangszerekkel dolgozik, a kortárs zenéből, modern dzsesszből ismert kisebb kamarazenei formációktól a szimfonikus zenekarig sokféle összeállítású együttesre komponál.

Ugyanezen az estén, A toloncot követően a Csortos teremben látható a Semmelweis című Koltai Lajos film is, amelynek nagy ívű, epikus zenéjét szintén Pacsay Attila szerezte.

A vetítésekre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor. A teljes program elérhető itt.
A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A filmről, annak alkotóiról és a restaurálás folyamatáról további érdekességeket tudhatunk meg a Fimintézet – Filmarchívum oldalain:
https://nfi.hu/alapfilmek-1/alapfilmek-filmek/jatekfilm/a-tolonc-1.html
https://nfi.hu/filmarchivum/hirek-1/a-film-hoskoranak-talalkozasa-a-csucstechnologiaval.html

Ajánlatunk


Két nagyhatalmú uralkodóház harcol az Arrakis bolygó feletti hatalomért, mert az ismert univerzumban egyedül az itteni végtelen sivatagban bányászható az a fűszer, amely lehetővé teszi a csillagközi utazást. A Harkonnenek ura kiirtatta az Atreides családot. De Paul Atreides herceg megmenekült: a pusztaságban bujkál egy titokzatos, nomád nép, a fremenek között, ahol megismerkedik egy lánnyal, Csanival (Zendaya).

Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Koltai Lajos látványos filmje a világhírű magyar orvos bécsi éveiről, amikor először ért el sikereket a gyermekágyi láz elleni küzdelemben, de meg kellett küzdenie nemcsak a kórral, hanem kollégái hozzáállásával is. Angol felirattal!

Ajánló


amerikai életrajzi film, 122 perc, 2024 angol nyelven, magyar felirattal

The Thin Red Line kanadai-amerikai háborús filmdráma, 171 perc, 1998 angol nyelven, magyar felirattal

Batiment 5 francia dráma, 105 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija