Program


Exhibition on Screen: Vermeer

Exhibition on Screen: Vermeer

Az amszterdami Rijksmuseum 2023 elején rendezte meg az eddigi legátfogóbb Vermeer-kiállítást. A jegyek elővételben elfogytak. E film révén részesei lehetünk az év egyik legfontosabb klasszikus tárlatának.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 3. szombat, 11:00

Rendező: David Bickerstaff

Szereplők: Robert Lindsay mint narráror

angol művészeti dokumentumfilm, 93 perc, 2023

angol nyelven, magyar felirattal

 

Az amszterdami Rijksmuseum 2023 február 10. és június 4. között rendezte meg a mindeddig legátfogóbb Vermeer-kiállítást: a világban szétszórt, ismert 35 Vermeer-festményből 28-at mutatott be. A belépőjegyek már elővételben elfogytak a tárlat teljes időtartamára. Az Exhibition on Screen stábja azonban egy csodálatos művészeti dokumentumfilmen megörökítette a kiállítás anyagát, így most a mozinézők részesei lehetnek ennek a kivételes élménynek.

Budapesten csak az Urániában!

A David Bickerstaff rendezésében készült művészeti filmből olyan Vermeer-remekműveket ismerhetünk meg közelről, mint a mester főműve, a Lány gyöngy fülbevalóval, amelyet csak néhány hétre kölcsönöztek Hágából az amsterdami kiállításra, vagy a Frankfurtól kölcsönkapott A geográfus, a Dublinból kölcsönzött Tejet öntő nő vagy a Drezdából érkezett és frissen restaurált, Levelet olvasó lány nyitott ablaknál.

A film révén nemcsak a ragyogó XVII. századi művész munkáival ismerkedhetünk meg, de képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról is, akik új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

Johannes Vermeer van Delft (1632-1675) jótrészt Delftben élt és dolgozott. Életművéről halálát követően majdnem kétszáz évig csak keveset tudtak, 1842-ben egy francia művészettörténész fedezte fel értékeit és ettől kezdve elismertségre egyre nőtt. A XX. században olyanok tartoztak csodálói közé, mint Marcel Proust, Salvador Dalí vagy Peter Greenaway. Festészetét leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképei, élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettája és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódja jellemzik.

A Exhibition On Screen 2023-as évadának további előadásai az Urániában >>

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Ajánlatunk


Second Tour francia vígjáték, 97 perc, 2023 francia nyelven, magyar és angol felirattal

Rien à perdre francia dráma, 112 perc, 2023 francia nyelven, magyar és angol felirattal

Sirocco et le royaume des courants d'air francia animációs kalandfilm, 80 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Ajánló


Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Bonnard, Pierre et Marthe francia romantikus életrajzi dráma, 122 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija