Program


Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci

Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci

Filmes tárlatvezetés, 90 perc, 2020

Rendező: Pierre-Hubert Martin

Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából a Musée du Louvre 2019 októbere és 2020 februárja között retrospektív kiállításon mutatta be a világhírű festő remekműveit. A tárlatot 1 071 840-en tekintették meg, ami abszolút rekord a Louvre történetében. A kiállítás utolsó napjaiban a múzeum éjjel-nappal nyitva volt, hogy a válogatást minél többen megnézhessék. Erről a kiállításról készült az „Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci” című exkluzív filmes tárlatvezetés, kifejezetten a mozik számára. A különleges tárlatlátogatás világszerte 2020. szeptember 16-án kerül mozivászonra, Magyarországon csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Louvre-ban őrzik a világon egy helyen a legtöbb Leonardo-festményt, és további 22 Leonardo-rajzot. Ez adott lehetőséget a rendkívüli tárlatra, amelyet tíz éven át készítettek elő, azzal a szándékkal, hogy a lehető legtöbb Leonardo-alkotást egy fedél alá hozzák. A nagyszabású eseményen 162 festményt, rajzot, kéziratot, szobrot és egyéb műtárgyat állított ki a Louvre. A mester mintegy 20 ismert festményéből 11 volt látható, köztük a párizsi múzeum tulajdonában lévő öt mű: a Sziklás Madonna, La Belle Ferronnière, a Mona Lisa, a Keresztelő Szent János és a Szent Anna. Az anyag kiegészült a világ múzeumaiból kölcsönzött további Leonardo-művekkel és a mester körének alkotásaival is. Látható volt például az emberi test arányait ábrázoló, Velencéből kölcsönzött Vitruvius-tanulmány és a budapesti Szépművészetiből a Leonardónak tulajdonított kis lovas szobor is.

A filmes tárlatvezetés egyedülálló alkalom, hogy közelről ismerhessük meg Leonardo da Vinci legszebb munkáit a kiállítás kurátorai, Vincent Delieuvin és Louis Frank, a Louvre festészeti osztályának, illetve grafikai osztályának vezetői kalauzolásával. Kommentárjuk betekintést enged a reneszánsz mester művészi gyakorlatába és festői technikájába. A példa nélküli retrospektív kiállítás, amely a művész munkásságát teljes egészében felöleli, arról is tanúskodik, hogyan emelkedett Leonardónál a festészet a többi művészet fölé. A világ kutatására irányuló tevékenysége, amelyet „a festészet tudományának" nevezett, számára azt a célt szolgálta, hogy minél tökéletesebbé tegye festményeit.

A Louvre múzeum ezzel a filmmel mutatkozik be a mozis tárlatvezetések sorában. A forgatás négy éjszakán át tartott 5 K kamerákkal, 30 fős technikuscsapat közreműködésével, Pierre-Hubert Martin irányítása alatt.

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Forgalmazó: Cikanek Management

Ajánló


J'accuse francia film, 136 perc, 2019 eredeti nyelven, magyar felirattal

Oláh Krisztián: Saját kompozíciók jazzkvartettre Oláh Krisztián: Parallel Reflections – szvit – ősbemutató

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyári nyitvatartása augusztus 20-ig:
hétköznap: 13:15 - 21:00
hétvégén: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat