Program


Zurbarán és tizenkét fia

Zurbarán és tizenkét fia

spanyol dokumentumfilm, 72 perc, 2020
eredeti (részben spanyol/angol/héber) nyelven, magyar felirattal
eredeti cím: Zurbarán y sus doce hijos

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 18. szombat, 11:00

Rendező: Arantxa Aguirre

Francisco de Zurbarán (1598-1664) Velázquez mellett a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festője, aki elsősorban biblikus tárgyú műveiről ismert. Jelentős alkotása a tizenhárom életnagyságú portréból álló, kalandos múltú Jákob és tizenkét fia sorozat, amelyet Zurbarán 1640 körül Sevillában festett, talán az Újvilág számára. A közelmúltban egy amerikai turné számára egyesítették a képsorozatot, ami kitűnő alkalomnak bizonyult a festmények titkának feltárására, valamint a művész életútjának és munkásságának jobb megismerésére is.

A Zurbarán és tizenkét fia című képzőművészeti film (2020), amely most egyetlen alkalommal látható idehaza mozivásznon, a Cervantes Intézet jóvoltából érkezik el az Uránia Nemzeti Filmszínházba. A szeptember 30-i vetítésen a madridi Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény Alapítvány régi képtárának vezetője, Mar Borobia lesz a vendég, aki ezen a napon a Budapesti Szépművészeti Múzeum kerekasztal-beszélgetésén is részt vesz.

A Szépművészeti Múzeum féltett kincse a mintegy 120 festményből álló spanyol gyűjtemény. A kollekció, amely a 15. század elejétől a 19. század végéig hű képet nyújt a spanyol művészetről, olyan gazdag és változatos, hogy a madridi Prado Múzeumon kívül más intézmény nem is büszkélkedhet hasonlóval. Novemberben nyílik a múzeum új terme, amelyben a spanyol gyűjtemény egy része kap helyet. Ehhez az örömteli eseményhez kapcsolódik a vetítés és a kerekasztal, amelyen Mar Borobia a Budapesten őrzött három Zurbarán-kép jelentőségéről is beszélget majd Lantos Adriánával, a gyűjtemény kurátorával.

A film premierje a 2020-as Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál „A történelem ideje” szekciójában volt.

Ajánlatunk


Bartlett Sher sikeres Rómeó és Júlia rendezése 2017 januárja után ismét látható a Met-közvetítések sorozatában, új szereposztásban. Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel.

Cézanne – Portraits of a Life angol művészeti dokumentumfilm, 90 perc, 2018 angol nyelven, magyar felirattal

Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja, Pierfrancesco Favino látható.

Ajánló


Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és…

A 20-as, 30-as, 40-es évek zenéjének talán leghitelesebb hazai tolmácsa a Kossuth-díjas Hot Jazz Band mostani azért is különleges, mert…

Les Gardiennes de la Planète francia dokumentumfilm, 82 perc, 2023 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija