Program


A művészet templomai: Klimt és Schiele - Ámor és Psyché: A szecesszió születése

A művészet templomai: Klimt és Schiele - Ámor és Psyché: A szecesszió születése

Rendező: Michele Mally

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. július 24. péntek, 17:30

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be, rávilágítva emberi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt. A látványos dokumentumfilm a művészet, az irodalom, a zene történetének egy mágikus pillanatát idézi meg, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit, és amikor a nők és a nőiség mint szimbólum új értelmezést nyer pszichológiában és a művészetben egyaránt.

A másfél órás mozifilm vezérfonalául olyan, a szecesszió születését, illetve Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét feldolgozó, tematikus kiállítások szolgálnak, amelyeknek a bécsi Leopold Múzeum, Albertina múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adtak otthont. A tárlatvezetések mellett a film ívét egy történelmi kávéházakból és Bécs nevezetességeiből induló utazás adja, amely egyaránt érinti Klimt műtermét, Freud házát, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt, és ahol 1912-ben bebörtönözték, majd a Klimt által gyakran látogatott Ravennát, és végül a New York-i Neue Galerie-t. A művészettörténeti szempontok mellett fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs komplex kulturális és társadalmi közegének ábrázolása.
 
A 4K minőségben forgatott filmet a szakértői narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik: a modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé vált a rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, kezdve Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéseiig és Schiele magával ragadó aktjainak és nyakatekert figuráinak szokatlan körvonalaiig.

„Az erotikus műalkotások is szentek!”
(Egon Schiele egy levélben nagybátyjához, Leopold Czihaczekhez)

 

Ajánlatunk


Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani. A keserédes dramedy meghívást kapott az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja, Pierfrancesco Favino látható.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Ajánló


A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival - köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval -…

Bernadette francia vígjáték, 92 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija