Program


János vitéz

János vitéz

Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa digitálisan felújítva szeptember 19-től visszatér a mozikba, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 12. csütörtök, 14:30

János vitéz
magyar animációs film, 74 perc, 2018

Rendező: Jankovics Marcell

Forgatókönyv: Petőfi Sándor műve alapján Jankovics Marcell, Szabó Sipos Tamás, Szoboszlay Péter
Tervezte: Jankovics Marcell, Richly Zsolt
Operatőr: Bacsó Zoltán, Csepela Attila, Henrik Irén, Kassai Klári, Nagy Csaba
Zeneszerző: Gyulai Gaál János
Szinkronszereplők: Cserhalmi György, Nagy Anikó, Kútvölgyi Erzsébet, Mádi Szabó Gábor, Pártos Erzsi, Farkas Antal, Bárdy György, Körmendi János

A magyar egész estés animációs filmek gyártása a János vitézzel indult el 1971–ben, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült, Jankovics Marcel és Richly Zsolt tervezésében. Az ismert elbeszélő költeményt adaptáló filmet 1973. május 1–jén mutatták be a hazai mozik. A film látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. A kápráztatóan színes képi világa és a road movie–szerű cselekménye miatt a filmet az 1968–ban berobbant kultikus Beatles–animációval, A sárga tengeralattjáróval szokták párhuzamba állítani. A film teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg 2018-ban.

Az ismert történetben Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászbojtár szerelmes a gyönyörű árvába, Iluskába, s egy nap ahelyett, hogy a rábízott nyájat őrizné, inkább párját öleli a patakparton. Emiatt hamar összetűzésbe kerül Iluska gonosz mostohájával. Tetézi a bajt, hogy mire lemegy a nap, szétszélednek a rábízott juhok, így Jancsinak bünetésből el kell bujdosnia. Korábban még szép házat, kertet és rózsákat ígért szerelmének, és hogy ezt megtehesse, elhatározza, hogy meggazdagodva tér majd vissza. Útja során számtalan veszélyes és izgalmas kalandban lesz része, zsiványokkal verekszik, beáll katonának és bejárja Tatárországot, Taljánországot, Lengyelországot, Indiát és Franciországot, majd onnan a törököket kiverve dicsőségben és gazdagságban tér haza szerelméhez. A faluban azonban szörnyű hír fogadja: drága Iluskája meghalt, már csak a sírhantját láthatja. Felkerekedik hát újra az immár János vitézzé érett Kukorica Jancsi, hogy újabb ezer veszélyben, boszorkányokon, óriásokon és egy hatalmas sárkányon is áttörve megkeresse szíve szerelmét, Iluskát...

Ajánlatunk


Cézanne – Portraits of a Life angol művészeti dokumentumfilm, 90 perc, 2018 angol nyelven, magyar felirattal

magyar dráma, 71 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Ajánló


2001: A Space Odyssey amerikai sci-fi, 141 perc, 1968 angol és orosz nyelven, magyar felirattal

Les Gardiennes de la Planète francia dokumentumfilm, 82 perc, 2023 magyar nyelven

The Iron Claw angol-amerikai életrajzi dráma, 130 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija