Program


Itáliai utazás: A legszebb évek
2

Itáliai utazás: A legszebb évek

Az "Itáliai utazás" sorozat nyitófilmje.
Egy felemelő film az örök barátságról és az élet nagy kihívásairól.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 14. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

ITÁLIAI UTAZÁS: A LEGSZEBB ÉVEK / Gli anni piú belli
olasz romantikus dráma, 129 perc, 2020
olasz nyelven, magyar felirattal


Róma, 1980. Paolo, Giulio és Riccardo 16 évesek, és elválaszthatatlan barátok. Hamarosan Gemma, Paolo új barátnője is teljes értékű tagjává válik a csapatnak. De aztán utoléri őket a nagybetűs élet, és a négy fiatal különböző utakon indul el. Paolo irodalom szakon végez, és nehezen talál tanári állást. Giulio sikeres ügyvéd lesz, és fiatalos ideáljait hamarosan felcseréli a gazdagsággal és a hírnévvel. Riccardo egyik állásból ugrik a másikba, színészként megbukik, ezután újságíróként próbál szerencsét. Gemma elhagyja Rómát Nápolyért, ahol a megélhetésért küzd, majd néhány év múlva visszatér, és újra találkozik Paolóval. Amikor Gemma és Giulio viszonyba kezd Paolo háta mögött, úgy tűnik, hogy a csoport visszavonhatatlanul szétesik. Ahogy azonban telnek az évek, a négy barát újra és újra felveszi egymással a kapcsolatot. Közben szembe kell nézniük reményeikkel és kiábrándulásaikkal, sikereikkel és kudarcaikkal, egyszóval: az idő múlásával.

Gabriele Muccino rendező számára harmadik játékfilmje, Az utolsó csók hozta meg az áttörést. Miután ezzel elnyerte a közönségdíjat a 2002-es Sundance Filmfesztiválon, többször forgatott Amerikában. A boldogság nyomában című filmjével Oscar-jelelést szerzett a főszerepet alakító Will Smith-nek (2006). Legjelentősebb amerikai rendezésének a Kispályás szerelem című filmet tartják, amelyben olyan világsztárokkal dolgozott, mint Catherine Zeta-Jones, Uma Thurman, Dennis Quaid és Gerard Buttler. A nálunk Forró nyár címmel vetített filmje Amerikába érkező olasz tinédzserekről szólt (2016), majd 2018-ban ismét szülőföldjén forgatott: az Otthon minden rendbenm, amely egy nagycsalád újraegyesüléséről mesélt egy aranylakodalom kapcsán, hatalmas kasszasiker lett hazájában.

Rendező: Gabriele Muccino
Szereplők: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Bemutató dátuma: 2022.02.14

Ajánlatunk


Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani. A keserédes dramedy meghívást kapott az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

Bartlett Sher sikeres Rómeó és Júlia rendezése 2017 januárja után ismét látható a Met-közvetítések sorozatában, új szereposztásban. Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel.

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Ajánló


Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja,…

La stranezza olasz történelmi film, 103 perc, 2022 olasz nyelven, magyar felirattal

Perfect Days japán-német dráma, 123 perc, 2023 japán nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija