Program


A Berlini Filharmonikusok koncertje: Kirill Petrenko bemutatkozó hangversenye

A Berlini Filharmonikusok koncertje: Kirill Petrenko bemutatkozó hangversenye

élő komolyzenei koncertközvetítés Berlinből, 120 perc, 2019

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. augusztus 23. péntek, 18:30

Kirill Petrenko, a Berlini Filharmonikusok új vezető karmestere augusztus 23-án tartja bemutatkozó koncertjét a világhírű zenekar élén, ez egyben az új évad nyitókoncertje is. A kivételesnek ígérkező, ünnepi előadást élőben közvetíti az Uránia. Petrenko két művet választott erre az alkalomra: egyrészt ausztriai tanulmányai, osztrák kötődése miatt a bécsi Alban Berg Lulu-szvitjét, másrészt a tradíciók miatt Beethoven IX. szimfóniáját. Utóbbi választását az is motiválta, hogy 2020-ban ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját, ezért Petrenko vezető karmesteri működésének első évében amúgy is különös hangsúlyt szeretne fektetni Beethoven műveinek bemutatására. A IX. szimfónia mellett a Fidelio és a Missa Solemnis előadását is tervezi az évadban. Ami a tradíciókat illeti: Petrenko gyakran említi különös kötődését Hans von Bülow-hoz, a XIX. századi német zongoraművészhez és karmesterhez, akinek pályáját szintén meghatározták azok a német városok, amelyek az övét is, így Meiningen, München és Berlin. Bülow a Berlini Filharmonikusok megalapításának egyik ösztönzője és második zeneigazgatója volt (1887 és 1892 között), Beethoven-interpretációi pedig nagy hatást gyakoroltak Petrenkóra. A IX. szimfónia egyben tisztelgés is a zenekar korábbi vezetői, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwengler, vagy Herbert von Karajan előtt, aki 1963-ban a zenekar új épületének megnyitóján szintén ezt a darabot vezényelte, de Claudio Abbadónak és Sir Simon Rattle-nak is megvolt a maga interpretációja a IX. szimfóniából. Az augusztusi 23-i hangversenyen közreműködik Marlis Petersen (szoprán), Elisabeth Kulman (mezzoszoprán), Benjamin Bruns (tenor), Kwangchul Youn (basszus) valamint a Berlini Rádiókórus.

Kirill Petrenko 1972-ben született a szibériai Omszkban, ahol a helyi zeneiskolában tanult, majd a rendszerváltáskor zenész szüleivel Ausztriába emigrált, ahol előbb a feldkirchi, majd a bécsi konzervatóriumban tanult. Pályáját a bécsi Volksopernél kezdte, majd a meiningeni színház, a berlini Komische Oper, a müncheni Bayerische Staatsoper zenei vezetője volt. A Berlini Filharmonikusokkal 2006-ban dolgozott először, majd több közös munka után 2015-ben a zenekar a leköszönő Sir Simon Rattle utódaként őt választotta vezető karmesterének. Az állást 2019-ben ezzel a koncerttel foglalja el a világ talán legjobb zenekara élén.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség.
Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

Ajánlatunk


Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani. A keserédes dramedy meghívást kapott az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

Cézanne – Portraits of a Life angol művészeti dokumentumfilm, 90 perc, 2018 angol nyelven, magyar felirattal

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Ajánló


Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja,…

magyar történelmi film, 135 perc, 2024 magyar nyelven

A 20-as, 30-as, 40-es évek zenéjének talán leghitelesebb hazai tolmácsa a Kossuth-díjas Hot Jazz Band mostani azért is különleges, mert…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija