Program


A sándorgyuri - Két óra Sándor György humoralistával

A sándorgyuri - Két óra Sándor György humoralistával

Rendező: Kocsis Tibor

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 10. péntek, 19:30

Tréfamisszionárius? Viccvátesz? Mókanomádoló? Kabaréhittérítő? A hitetlenség korának nevettetője? Röhögtető prédikátor? Nemcsak! Is!

Március 1-én az ország HUMORALISTÁJA, Sándor György lesz az Uránia vendége. Az est első felében Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező új, A sándorgyuri című életműportréját tekinthetik meg a nézők a most 80 éves alkotóról, a Nemzet Művészéről. Az est második felében maga Sándor György lép a színpadra, és sziporkázó, egy órás műsorában legemlékezetesebb előadóestjeiből, írásaiból ad elő. Aki csak a „Burda-jelenetre” emlékezik művei közül, annak feltétlenül megéri eljönni az estre; aki nem ismeri művészetét, annak viszont kihagyhatatlan ez a két óra Sándor Györggyel, ahogy ő mondja: „még élőben". Az est házigazdája Kocsis Tibor filmrendező.

A sándorgyuri című portréfilmről

A 80 éves Sándor Györgyről Kocsis Tibor – az Új Eldorádó, a Magyarok a Barcáért rendezője – készített izgalmas dokumentumfilmet, amely eddig ritkán látható fotókkal és archív filmrészletekkel mutatja be a Kossuth-díjas humoralista életét, életpályáját, munkásságát, felvillantva a legemlékezetesebb jeleneteit, utcai tréfáit. De nemcsak archív felvételeket láthatunk a filmben. A kamera több fellépésére is elkíséri a művészt. Így láthatjuk előadni  a Miskolci Nemzetiben hatszáz fő előtt és a Rózsavölgyi Szalon kamara színpadán. A szavak varázslójaként ma is ugyanúgy megnevetteti és elgondolkoztatja közönségét, mint ötven évvel ezelőtt. Magánéletébe is bepillantást nyerhetünk, ott lehetünk esküvőjén, ahol nem ő, hanem a pap nevette meg a közönséget. A filmben barátai, kollégái is megszólalnak, többek között hallhatjuk Eperjes Károly, Galla Miklós, Verebes István, Szinetár Miklós, Szörényi Levente, Bródy János, Jelenits István, Farkasházy Tivadar, Karinthy Márton és Pásztor Erzsi gondolatait. A filmet olyan emblematikus televíziós remekek teszik teljessé, mint a „Burda” a „Keresek egy embert” vagy a „teljesen el vagyok tévedve”.

A dokumentumfilm a Flóra Film International produkciójában készült, a Magyar Média Mecenatúra támogatásával.  A film hossza 50 perc, megtekintése 12 év alatt nem ajánlott.

Sándor György a filmről:
„A több mint két év alatt, amíg a film készült, szinte naponta az összeveszés határán túlig birkóztunk Kocsis Tibivel. Megérte! Mert dráma nélkül katarzis sem lehetséges. Ezért a filmért – is – érdemes még élnem! Köszönet!” 

A rendező a filmről:
„Mikor megtudtam, hogy Sándor György harmadszor nézi meg a Magyarok a Barcáért című filmemet, odamentem hozzá az Uránia moziban. Meghatódva megölelt, és az mondta: Köszönöm. Visszaadtad nekem az ifjúkorom elvesztett futballbálványát, Kocsist. Majd hozzátette: ha film készül rólam, azt csak te rendezheted. Én erre elkezdtem a Lyukasóra című darabjából szó szerint idézni a Jó Jóskát, hiszen még a színészfelvételimre is sándorgyurit vittem. Két éve nekiláttunk a filmnek. Derűsen indult a munka, de később kiderült, a lehetetlenre vállalkoztam. Visszaadni sgy humorát, gondolatait, egyéniségét, élettörténetét 50 percben. Ráadásul megfelelni a tökéletességre törekvő „óramívesnek”. A 80. születésnapjára megszületett a film. És egy barátság. Ha azt kérdeznék még egyszer, nekilátnék-e, azt válaszolnám sgy-sen: „Talán egy másik égitesten, a világmindenségben… valamikor… valaha…, de nagyon ne reménykedjünk.”

Ajánlatunk


Les Gardiennes de la Planète francia dokumentumfilm, 82 perc, 2023 magyar nyelven

Perfect Days japán-német dráma, 123 perc, 2023 japán nyelven, magyar felirattal

magyar történelmi film, 128 perc, 2024 magyar nyelven

Ajánló


magyar dráma, 71 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

magyar történelmi film, 135 perc, 2024 magyar nyelven

Bartlett Sher sikeres Rómeó és Júlia rendezése 2017 januárja után ismét látható a Met-közvetítések sorozatában, új szereposztásban. Élő operaközvetítés a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija