Program


Comedie Francaise 2017 Moliére: A mizantróp
2

Comedie Francaise 2017 Moliére: A mizantróp

2017-ben francia nyelvű előadás is szerepel színházi közvetítéseink között, méghozzá A mizantróp, egyenesen a „Moliere házának“ is nevezett Comedie Francaise-ből, amelyet 1680-ban, néhány évvel Molière halála után alapítottak az ő elárvult társulata és más színházak összevonásával. Lényegében a francia Nemzeti Színház, az egyetlen állami prózai teátrum, amelynek önálló társulata van.  több

Nevét még XIV. Lajos korában kapta, s éppen a korszakban divatos olasz commedia dell'artéval szemben hangsúlyozta az intézmény franciaságát. Virágzása a francia klasszicista drámairodalom virágkorával kezdődött, és ma is rendszeresen játsszák Molière, Corneille, Racine darabjait. Továbbá műsoron tartják több mint három évszázad páratlanul gazdag francia drámatermésének közismert alkotásait, a kor igényeihez igazítva.
Kiemelt helyet foglalnak el a repertoárban Molière művei, közülük is A mizantróp, amely a társulat harmadik legtöbbet játszott műve, eddig 2238 alkalommal került színre – csak a Tartuffe és A fösvény előzi meg.


A mizantróp a Comèdie Française harmadik legtöbbet játszott darabja. Címszereplője, az embergyűlölő Alceste kíméletlenül rávilágít a környezetében élők ellentmondásaira és gyengeségeire. Mindezt egy olyan társadalomban, ahol a család és a vallás hatalma nem érvényesül már, ahol a szereplők természetét a vágy és a sóvárgás uralja. A komédiát Clément Hervieu-Léger modern rendezésében láthatjuk.
Rendezői felfogásának újdonsága, hogy a főhős jellemében legalább olyan fontosnak láttatja a depresszió jeleit, mint az embergyűlöletet.

Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.

Rendező: Clément Hervieu-Léger

Szereplők: Clément Hervieu-Léger, Éric Genovése, Serge Bagdassarian, Adeline d'Hermy, Jennifer Decker, Florence Viala, Loic Corbery

Ajánló


Magyar játékfilm, 116 perc, 2017 Magyar nyelven

Bitter Harvest Kanadai történelmi dráma, 104 perc, 2017 angol nyelven, magyar felirattal

NYITVA TARTÁS: 10:30 – 21:15

Pénztár nyitva tartása: 10:30 - 21:00
Uránia Kávéház: 11:00 – 21:15
Indiai kávézó: : h-p 14-21, sz-v 10-21

© Uránia Nemzeti Filmszínház 2015.

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
cégadatok, beszámolók
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat