Program


A magyar film napja: A tánczosnő

A magyar film napja: A tánczosnő

A tánczosnő
Garas Márton 100 éves némafilmje élő zenével
Zongorán kísér Darvas Ferenc.
1918, a film hossza 66 perc


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 30. hétfő, 16:30

A tánczosnőRendező: Garas Márton

Író: Lengyel Menyhért (színdarab: A táncosnő, 1915)
Forgatókönyvíró: Lázár István

Szereplők: Leopoldine Constantine, Kertész Dezső, Fenyvesi Emil

Bojdán az Alhambra mulatóban ismerkedik meg Lolával, a virágáruslánnyal. A lányt táncra kérik, miközben virágot árul, s Bojdán azonnal felfedezi rendkívüli tehetségét a tánchoz. Tanítani kezdi, s Lola beváltja a hozzáfűzött reményeket, hamarosan nagy sikereket arat. Egy londoni kiránduláson látja meg Lolát Eőri László, az ifjú diplomata. Levelet ír az asszonynak, majd fölkeresi az öltözőjében. Bojdán féltékeny a kialakuló szerelmi kapcsolatra, mely elvonja Lola figyelmét művészetéről. A szerelem azonban erősebbnek bizonyul a hivatásnál, s Lola elszökik Eőri vidéki birtokára. Néhány hónap idill után Lolának hiányozni kezd régi élete. Levelet ír régi barátainak. Az Alhambra kompániája egy nap felkerekedik és meglátogatja az asszonyt. Agitálják, hogy térjen vissza a színpadra, Bojdán egy új táncötletéről beszél neki, melyet csak ő tudna megvalósítani. A kedélyes együttlétüknek Eőri hazatérése  vet véget, kiutasítja házából a komédiásokat. Lola ezután úgy dönt, hogy ő sem marad, visszatér a színpadra. Az elhagyott fiatalember Párizsban vállal diplomáciai feladatot, de nem tudja felejteni a táncosnőt. Hosszas vívódás után ismét felkeresi Lolát. A találkozáskor újra fellángol köztük a szenvedély, ám ezúttal az asszony már nem akarja elhagyni érte a színpadot. Úgy érzi, hogy a művészi létforma mindennél fontosabb számára. A fiatalember, ki megveti a komédiásokat, gúnyosan vágja a szemébe, hogy csak egy táncosnő. Lola büszkén vállalja, hogy az, és feldúltan indul a színpadra. Lelke mélyén mégsem tudja feldolgozni ezt az újabb szakítást, a szerelem elvesztését, s a színpadon örjöngő haláltáncba kezd. Bojdán aggódva figyeli, Lola azonban nem tud leállni, egyszercsak rémülten a szívéhez kap, és holtan esik össze.

A magyar film napja

A Nemzeti Filmalap és az Uránia egész napos, közös rendezvénye
2018. április 30. 10:00 - 23:00

A magyar drámához és a magyar költészethez hasonlóan ezentúl a magyar filmnek is lesz napja: a Nemzeti Filmalap kezdeményezésére 2018-tól a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt tisztelgünk majd minden április 30-án. A dátumválasztás külön öröm számunkra, hiszen az első magyar film, A táncz premierjére emlékeztet, amelyet egykor az Uránia tetőteraszán rögzítettek és 1901. április 30-án az Urániában vetítettek le a nagyérdemű előtt.


Kiállítás készül A táncz című első magyar mozgókép fennmaradt jelenetfotóiból az Országos Széchenyi Könyvtár közreműködésével.

Ajánlatunk


Cosa sarà olasz dráma, 101 perc, 2020 olasz nyelven, magyar felirattal

Ennio olasz dokumentumfilm, 156 perc, 2021 angol és olasz nyelven, magyar felirattal

The Thin Red Line kanadai-amerikai háborús filmdráma, 171 perc, 1998 angol nyelven, magyar felirattal

Ajánló


brit-holland-amerikai dráma, 266 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Dancer in the Dark dán-német-holland-amerikai-angol-francia-svéd-finn-izlandi-norvég zenés dráma, 140 perc, 2000 eredeti nyelven, magyar felirattal

Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija