Program


100 magyar dokumentumfilm: Vérrel és kötéllel
2

100 magyar dokumentumfilm: Vérrel és kötéllel

100 magyar dokumentumfilm - Vérrel és kötéllel

Rendező: Erdélyi János és Zsigmond Dezső

Operatőr: Sára Balázs
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. november 30. hétfő, 18:00

2015. november 30. 18:00 - 21:00

Helyszín: Díszterem
 

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztotta a 100 legjelentősebbnek tartott dokumentumfilmet is a magyar filmmûvészet történetéből. Ezeket is (a hagyományt folytatva) tematikus csoportokba osztottuk. 

Sorozatunk filmjei átfogják a huszadik század magyar történelmét, az első világháborútól kezdve a második világháborúig, a Rákosi korszakig és az 1956-os forradalomig, a forradalmat követő megtorlásig, illetve a forradalom után külföldre menekült résztvevők sorsáig. Ahány film, annyi rendező, annyi művészi megközelítésmód, annyi árnyalat a történelemszemléletben. Az egyik filmben a harcot már „békévé oldja az emlékezés”. Több másik filmben ehhez még tényeket kell feltárni, fel kell törni a feledés zárjait. Van, ahol a sok évtizedes tragédiák máig „véreznek”. És van, ahol a legenda már elfedte az egykori valóságot, és nehéz kutatómunkával lehet a tényeket előtárni, vagy már sohasem fogjuk azokat biztonsággal megismerni.

A film nem helyettesítheti a történész munkáját, ezek a filmek sem törekednek erre. Mindegyik film támaszkodik a szakértők segítségére. Viszont a képek és hangok, az emberi arcok és a felidézett dokumentumok révén a régmúlt évek és a rég halott emberek életrekelnek a mozinézők számára.

Moderátor: Szekfü András filmtörténész

A vetítés utáni filmklubbeszélgetés vendégei:  Erdélyi János és Zsigmond Dezső filmrendezők

„150 vagy 250 lövedék csapódott-e az emberi testekbe? Gyenes vagy Tóth főhadnagy adta-e ki a tűzparancsot, vagy Dudás százados intésére szólaltak meg a fegyverek? Netán egy ideges kiskatona húzta meg parancs nélkül a ravaszt? Hol volt Dudás százados egyáltalán? A kapu előtt győzködte a tüntetőket, vagy egy emeleti ablakból intett katonáinak? És ha intett, jelzése kinek szólt, s mi volt vele a szándéka?

A filmben elhangzó sok-sok vallomás után sem tudom a választ a kérdésre. Ha bíró volnék, ítéletet hozni nem mernék. Nem tudtam eldönteni, ki emlékezett pontosan és ki hézagosán, ki mondott igazat és ki hazudott, magát mentve vagy bosszúért remegve. Erdélyi János és Zsigmond Dezső ebben nem segített. De hát – szerencsére – nem is az ügyész vagy az ügyvéd szerepét vállalták magukra, hanem filmet csináltak. Megrázó filmet a magyaróvári sortűz és a megtorlás – 3 katonatiszt meglincselése majd 7 ember ’törvényes’ kivégzése – túlélőiről. Megszólalnak azok, akikre lőttek és akik lőttek. Szemtanúk, sebesültek, katonák, tisztek s a parancsnok is. Árvák, özvegyek. Az egyik meggyilkolt tiszt felesége, s a felakasztottak hozzátartozói. Igen, minden fél meghallgattatott, a tárgyilagosság szabályai szerint. ’Csak higgadtan’ – szólt bele a rendezők egyike, egy volt tiszt és volt katonája heves vitájába. – ’Hát végül is harminchárom év után lehet higgadtan beszélni ezekről a dolgokról.’ Lehet? Hogyan is lehetne?” (Részlet Schlett István kritikájából, Filmvilág, 1990. 6.sz.)

Ajánlatunk


Némafilmritkaságok élő zenével – fellép: Káel Norbert és Szabó Ádám, 120 perc, 2024 magyar inzertekkel

magyar játékfilm, 95 perc, 2022 magyar nyelven

Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

Ajánló


Billy olasz dráma, 100 perc, 2023 eredeti nyelven, magyar felirattal

The Thin Red Line kanadai-amerikai háborús filmdráma, 171 perc, 1998 angol nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija