Program


Nagy zeneszerzők: Mozart nyomában

Nagy zeneszerzők: Mozart nyomában

Koncert-dokumentumfilm, 150 perc, 2014

Angol nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. szeptember 24. szombat, 15:00

Rendező: Phil Grabsky

Narrátor: Julie Stevenson

Interjúalanyok és fellépő művészek: Pierre-Laurent Aimard, Thomas Allen, Piotr Anderszewski, Leif Ove Andsnes, Giovanni Carli Ballola, Matthias Bamert, Günther Bauer, Ian Bostridge, Volkmar Braunbehrens, Ronald Brautigam, Tobias Breitner, Frans Brüggen, Sine Bundgaard, Gianluca Cascioli, Imogen Cooper, Annie Dumoulin, Cliff Eisen, Rebecca Evans, Gerald Finley, Adam Fischer, Renée Fleming, Roland Haas, Harry Halbreich, Ursula Heil, Stefan Herheim, Angela Hewitt, Eric Hoeprich, Konrad Hünteler, René Jacobs, Janine Jansen, Hebe Jeffrey, Simon Keenlyside, Angelika Kirchschlager, Magdalena Kožená, H.C. Robbins Landon, Lang Lang, Louis Langrée, Topi Lehtipuu, Charles Mackerras, Josef Mančal, Jonathan Miller, Roger Norrington, Bayan Northcott, Steven Osborne, Julian Rachlin, Horst Reischenböck, Christophe Rousset, Stanley Sadie, Radim Sedmidubský, Alex Smith, Andrea Strobl, Michel Swierczewski, Nicholas Till, Lada Valešova, Vicky Weller, Llyr Williams, Catrin Wyn-Davies

"Sem fontosabb, sem szebben megfilmesített dokumentumfilm nem készült még Mozart életéről." – 
Chicago Tribune

"Minden egyes percét élveztem." – Time

Kitűnő „koncert-dokumentumfilm” több mint 70, Mozartot a leghitelesebben tolmácsoló művésszel készített interjúval és zeneművekkel. A Mozart nyomában valójában egy krimi, melynek szálai - Mozart összesen közel 40 000 km-es utazásainak következtében - a klasszikus Európa, sőt maga a zseni lényének mélyére hatolnak.
A következő művészóriások szólalnak meg filmben: Ronald Brautigam, Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Louis Langrée, Julian Rachlin, Roger Norrington, Imogen Cooper, Škampa Quartet, Orchestra of the 18th Century, a Salzburg Camerata… és még számos további  Mozart szakember. A dokumentumfilm határain belül mozogva a Mozart nyomában a megkomponált zeneműveken és kiterjedt levelezésén keresztül eleveníti fel a zeneszerző életét.

"Elsőrendű... látni kell.
" – The Guardian

A K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet mutat be kronologikus sorrendben, hogy Mozart zenéjének és életeseményeinek párhuzamára rávilágítson. Mindennek ellenére a zene marad a középpontban, az életrajzi elemek csak fel-felvillannak, mintegy kirakósként állnak össze. Olyan jelentős zenetudósok és szakértők megfontolt véleménye révén, mint Jonathan Miller, Cliff Eisen, Nicholas Till, Bayan Northcott vagy az ifjabb Stanley Sadie, egy új, eleven képet kapunk a zeneszerzőről. A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart tehetségéről, egészségéről, kapcsolatairól, jellemvonásairól és haláláról, hogy egy objektív képet kapjunk a mesterről, aki sokban különbözik Milos Forman Amadeusától.

A Juliet Stevenson narrációjával és Samuel West által kölcsönzött Mozart-hanggal készült filmben több mint 70 szakértő került mikrofonvégre, és a legjobbak tolmácsolásában hangzanak el a Mozart művek: Christophe Rousset, Sir Roger Norrington, René Jacobs, Sir Charles Mackerras, Renée Fleming, Magdalena Kožená, Sandrine Piau, Ian Bostridge, Gerald Finley, Sir Thomas Allen, Imogen Cooper, Pierre Laurent Aimard, Leif ove Andsnes, Lang Lang és a Škampa Quartet. A Frans Bruggen’s Orchestra of 18th Century és Ronald Brautigam adja elő a zenekari művek legtöbbjét, de a dokumentumfilm élő előadásokból is idéz, mint amilyenek a Vienna Philharmonic, a Norwegian Chamber Orchestra, az Academy of St Martin in the Fields, a Salzburg Camerata, a Bayerischen Rundfunks, a Concerto Köln, a Netherlands Opera, a Staatskapelle Berlin és a Prague Estates Theatre koncertjei.

Ajánlatunk


magyar animációs film, 79 perc, 1979

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

The Zone of Interest amerikai-angol-lengyel történelmi film, háborús filmdráma, 105 perc, 2023 német nyelven, magyar felirattal

Ajánló


Hors-saison francia vígjáték, dráma, 115 perc, 2023 francia nyelven, magyar felirattal

Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja,…

Cézanne – Portraits of a Life angol művészeti dokumentumfilm, 90 perc, 2018 angol nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija