Program


Mozizz a Filmakadémiával: Az állampolgár; Cinematographer

Mozizz a Filmakadémiával: Az állampolgár; Cinematographer

Egy egészestés és egy rövidfilm, 139 perc, 2017
Magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 4. csütörtök, 19:30

Rendező: Vranik Roland, Novák Emil

Az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként megalaklut Magyar Filmakadémia induló filmklubjában egy-egy kortárs magyar film, valamint egy-egy rövidfilm kerül a vászonra.

Az első alkalommal Novák Emil Cinematographer (31') és Vranik Roland Az állampolgár (109') című alkotását láthatják az érdeklődők. A vetítésen részt vesznek a rendezők, akikkel Gerebics Sándor filmrendező, producer beszélget.

Az esemény a Facebookon is megtalálható >>
Részletek a Magyar Filmakadémiáról >>

Bővebben a Cinematographerről:

Bár önéletrajzi történet, mégis Faust elkárhozása lehetne az alcíme. A történet operatőr hőse édesanyja halála miatt hazatér Budapestre, hogy annak végső kérését teljesítse. Találkozik a tőle válófélben lévő felesége első férjével, akit megpróbál rávenni arra, hogy vegye meg annak a könyvnek a jogait, amely az ő életükről és a férj ügynök múltjáról szól. Ezzel a találkozással magára vonja a volt férj haragját, aki minden szolgálati kapcsolatát megmozgatja, hogy elijessze az operatőrt a könyv bármilyen formában történő megjelenésétől. Az operatőr régi tanárát is meglátogatja, akitől segítséget kér a filmjének megvalósításához, és aki korábban megpróbálta beszervezni őt.

Bővebben Az állampolgár-ról:

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Vranik Roland már első játékfilmjéért – (Fekete kefe, 2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – (Adás, 2009) – nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral
mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

 

Ajánlatunk


magyar történelmi film, 135 perc, 2024 magyar nyelven

A 20-as, 30-as, 40-es évek zenéjének talán leghitelesebb hazai tolmácsa a Kossuth-díjas Hot Jazz Band mostani azért is különleges, mert ezen a szép tavaszi estén a zenéjükkel megidézett filmek kulisszatitkaiba is betekinthetünk.

Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani. A keserédes dramedy meghívást kapott az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

Ajánló


magyar dráma, 71 perc, 2023 magyar nyelven, angol felirattal

Les Gardiennes de la Planète francia dokumentumfilm, 82 perc, 2023 magyar nyelven

Bartlett Sher sikeres Rómeó és Júlia rendezése 2017 januárja után ismét látható a Met-közvetítések sorozatában, új szereposztásban. Élő operaközvetítés a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija