Program


Elégia: Akosh S. koncert

Elégia: Akosh S. koncert

Egész estés koncert, melyet Huszárik Zoltán Elégiája inspirált  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. október 5. szerda, 19:00

Az egész estés koncertet, mely az Amiens-i (Franciaország) Nemzetközi Filmfesztivál felkérése született meg, most először láthatja a hazai közönség.

Akosh S. (Szelevényi Ákos) 15 éves korában Budapesten, zártkörű vetítésen fedezi fel Huszárik Zoltán Elégia című filmjét, majd 22 éves korában látja újra Párizsban. A művel való találkozása alapvető mérföldkövet jelent életében és munkásságában. A zene a filmből inspirálódott, de nem kíséri azt, nem válik a zenéjévé, hanem bevezetőként szerepel, így tisztelegve az eredeti, Durkó Zsolt által komponált zene előtt.

Huszárik Zoltán (1931-1981) azon ritka alkotók egyike, akik munkásságukkal újat és maradandót tudtak létrehozni. Elégia című filmkölteménye alapvető jelentőségű mű, utólag már-már mitológiai alakká emelte a zaklatott sorsú rendezőt. 34 évesen valósítja meg a filmes nyelvezetet megújító alkotást, melynek vetítését hosszú évekre betiltják.

A 19 perces film a ló/ember allegóriára építi fel mondanivalóját az elmúlásról. Az állatot, melyet kétezer évvel az időszámítás előtt domesztikált az ember, melyet az elsők között találunk meg a prehisztorikus barlangrajzokon, a hosszú közös történelem során lassan kiszorítja az emberi civilizáció. A film kompromisszum nélkül mutat rá a teljes kiszolgáltatottságra a fejlődés viszonyában.

A számos díjjal jutalmazott Elégia rövid szekvenciákkal operál. Poétikus és, mint a zene, ritmikus, de cselekménytelen: a lélek történetét, rezdüléseit kutatja, és pontosan ez a költői megfogalmazás jelenti Akosh S. számára a  kiindulópontot és a hidat a különféle művészeti kifejezésmódok között.

Koncepció, zene: Akosh S. (Szelevényi Ákos)

Fellépő zenészek:
Ajtai Péter - nagybőgő
Akosh S.  - tenor & szoprán szaxofon, fém & basszus klarinét
Benkő Róbert  - nagybőgő
Valentin Ceccaldi  - cselló
Kováts Gergő  - szaxofonok, basszus klarinét
Miklós Szilveszter  - dob, gardon
Porteleki Áron  - dob, gardon, brácsa

Hangmérnök: Jean-Philippe Dupont

Ajánlatunk


Mathieu és Alice több mint egy évtizede szerelmesek voltak egymásba, majd szétváltak útjaik. Sok idő telt el azóta, és a két összetört szív lassan begyógyult...

Jelenczki István korunkban az a magyar filmkészítő, aki nemcsak a legkiválóbb dokumentaristák közé tartozik, de ő az, aki mélységével és empátiájával nagyjából azt és úgy hitet el velünk a megértendő valóságból, amit akar.

magyar történelmi film, 128 perc, 2024 magyar nyelven

Ajánló


Az Elszáradt füvekről az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

Tár amerikai zenés dráma, 158 perc, 2022 angol nyelven, magyar felirattal

A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival - köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval -…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija