Program


British Museum: Vikingek - Élet és legenda

British Museum: Vikingek - Élet és legenda

Tárlatvezetés a British Museum nagyszabású kiállításáról, 90 perc, 2014
angol nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. december 17. vasárnap, 19:00

Rendező: The British Museum

A londoni British Museum legújabb, mozivászonra szánt tárlatvezetése a Vikingek: Élet és legenda című kiállítást mutatja be. A tárlatról készült mozielőadás december 17-én látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A nagyszabású londoni kiállítás a viking kultúra virágzó időszakára, a 8-11. századra fókuszál. Ebben a korszakban a valósult meg Skandináviából kiindulva a harcias vikingek rendkívüli térhódítása, ennek eredményeként egy nagy területet átfogó, a Sarkkörtől a Mediterráneumig terjedő birodalom jött létre. A másfél órás tárlatvezetésen Neil MacGregor, a British Museum igazgatója számos további szakértő közreműködésével tárja fel a nézők előtt, hogyan hoztak létre a vikingek egy négy kontinenst magába foglaló, összetett nemzetközi kereskedelmi hálózatot, emellett a nyelvükön, költészetükön és hagyományaik keresztül e titokzatos nép mindennapjaiba is betekintést nyerhet a közönség.

Gareth Williams kurátor különféle fegyverek, ékszerek és használati tárgyak gyűjteményéből, nyelvészekkel, néprajzkutatókkal és történészekkel együttműködve hívta életre a „Vikingek – Élet és legenda” című kiállítást. A tárlat központi eleme a „Roskilde 6” nevet viselő, Dániában felfedezett viking hajóroncs alapján készült mérethű replika. A lelet megtalálásáról és feltárásáról a Dán Nemzeti Múzeum restaurátor szakértője mesél a filmben, míg a világ körüli vitorlás útjairól híres Sir Robin Knox-Johnston egy korábbi transzatlanti útját eleveníti fel, amelyen egy viking mintára készült hajóval, a korabeli navigációs módszerek alkalmazásával kelt át az Atlanti-óceánon.

A szakértői interjúk mellett a film gerincét a British Museum előző mozis tárlatvezetéséhez, a hazánkban is népszerű Pompeii Live-hoz hasonlóan ezúttal is kiállítási tárgyakat bemutató, kitűnő minőségű közeli felvételek és a színészekkel forgatott, korebeli életképeket ábrázoló jelenetek adják, melyek együttesen igazi történelmi utazásra invitálják a nézőket.

 

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Ajánlatunk


Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani. A keserédes dramedy meghívást kapott az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

La stranezza olasz történelmi film, 103 perc, 2022 olasz nyelven, magyar felirattal

Franco Amore rendőrnyomozó nyugdíjba vonulása előtti utolsó szolgálati éjszakája élete legnehezebb munkanapja lesz. Főszerepben a mai olasz mozi kiemelkedő sztárja, Pierfrancesco Favino látható.

Ajánló


magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Perfect Days japán-német dráma, 123 perc, 2023 japán nyelven, magyar felirattal

magyar történelmi film, 128 perc, 2024 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija